https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spojene-staty-desi-obri-srsen-mandarinska-puvodem-z-asie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spojené státy děsí obří sršeň mandarínská původem z Asie Video

7.5.2020 00:18 (ČTK)
/ Ilustrační foto
/ Ilustrační foto
Invaze obřích, vražedných sršní - to zní jako zápletka z béčkového hororu. Přesto jde o reálnou hrozbu, která děsí americké odborníky a navzdory převažujícímu zpravodajství o vývoji pandemie koronaviru si našla cestu i do médií poté, co se ve státě Washington u kanadských hranic objevily stovky jedinců sršně mandarínské (Vespa mandarinia).
 

Tento druh jedovatého, bodavého hmyzu může dorůst až velikosti 6,35 centimetru a jeho domovinou je jihovýchodní Asie, Čína a Tchaj-wan. Zpravodajský server The Verge nachystal srovnávací tabulku několika druhů vos, vosiček, cikád, včel, čmeláků - a sršně mandarínské, která je mezi nimi nepopiratelným gigantem.

"Sršeň mandarínská může člověka bodnout opakovaně a vypustit do těla velkou dávku jedu díky své velikosti. Samotný jed je velmi silný a vytváří kolem rány lokální nekrotickou tkáň. To znamená, že se tkáň kolem místa vpichu začne rozpadat," řekl agentuře Reuters Sven-Erik Spichiger, entomolog z ministerstva zemědělství státu Washington.

"Odborná literatura uvádí, že většina lidí jedno nebo dvě bodnutí přežije," dodal. "Ale pokud utržíte víc bodnutí, nekróza a jed se začnou dostávat do krevního oběhu a do orgánů. Více bodnutí může být doslova smrtelné."

Krom nebezpečí, které představuje pro člověka, ohrožuje sršeň mandarínská také zemědělství a včelařství, protože je o ní známo, že napadá včely medonosné. Několik sršní dokáže během pár hodin zničit celý úl.

"Sršně přejdou do 'vražedné fáze', při níž zabíjejí včely tak, že jim utrhnou hlavu. Úl pak brání jako svůj vlastní a včelími larvami a zbytky jejich těl krmí své potomky," uvádí webová stránka washingtonského státního ministerstva zemědělství.

Vědci si nejsou jistí, jak se sršně mandarínské do Washingtonu dostaly. Nejpravděpodobnějším scénářem je, že dorazily v některém z kontejnerů na lodích připlouvajících do washingtonských přístavů. Pokud by někdo tento hmyz dovezl do USA úmyslně, porušil by tím federální zákon.

Úřady radí, aby je každý, kdo by narazil na hnízdo sršně mandarínské, ihned vyrozuměl. Sršně obvykle lidi ani domácí mazlíčky nenapadají, ale mohou zaútočit, když se cítí ohrožené. "Nechceme, aby se lidé pokoušeli sami likvidovat hnízda sršně mandarínské. Běžný včelařský oděv vás před nimi neochrání - jejich žihadlo je dlouhé šest milimetrů a bez problémů pronikne většinou oděvů," dodal Spichiger.

Podle serveru The Verge je bolest při bodnutí sršní mandarínskou taková, jako by člověku do kůže projel rozžhavený kus kovu. Kdo by jim chtěl utéci, by měl mít na paměti, že dosahují rychlosti letu až 32 kilometrů v hodině - pro srovnání: rychlost běhu Usaina Bolta při rekordu na 100metrové trati se v roce 2009 přiblížila 45 kilometrům v hodině.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

8.5.2020 11:54
Hubit, hubit, hubit!
Nic jiného se tu dělat nedá.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist