https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolek-arnika-v-rakovniku-predal-oceneni-alej-roku-2019
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spolek Arnika v Rakovníku předal ocenění Alej roku 2019

25.5.2020 00:13 | RAKOVNÍK (ČTK)
Alejí roku 2019 je památné stromořadí u Rakovnického potoka.
Alejí roku 2019 je památné stromořadí u Rakovnického potoka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | alejroku.cz
Spolek Arnika v sobotu v Rakovníku předal ocenění za vítězství v anketě Alej roku 2019, kterou se stalo památné stromořadí u Rakovnického potoka. Titul převzal za účasti zástupců města iniciátor nominace Jan Mudra, stromořadí požehnal rakovnický kněz Vojtěch Novák. Nejdelší alej památných stromů v České republice měří téměř čtyři kilometry a tvoří ji 540 stromů. Vysazena byla začátkem 20. století kvůli zpevnění břehů potoka a ochraně před ničivými povodněmi.
 

V devátém ročníku soutěže mohli lidé vybírat z rekordních 96 nominací ze všech krajů. Na druhém místě skončila platanová alej na Rejskově třídě v Prostějově, na třetím alej vedoucí ke Kozmickým ptačím loukám u Hlučína na Opavsku. Do soutěže se zapojilo více než 7500 hlasujících. Pro vítěznou alej v Rakovníku hlasovalo 731 lidí, druhá platanová alej v Prostějově získala zhruba o 200 hlasů méně.

Stromořadí u Rakovnického potoka tvoří lípy, jilmy a javory. Pro Rakovník je významným přírodním prvkem a historickou památkou, proto ji městský úřad v roce 2003 vyhlásil památnou alejí. Město dodnes stromy do aleje doplňuje.

V minulém ročníku lidé do soutěže nominovali 92 alejí, zvítězila dubová alej přátelství na Sokolovsku, kterou teprve v roce 2018 vysázela stovka rodin ke stému výročí založení Československa. Hlasovalo přes 9000 lidí, pro vítěznou alej jich bylo bezmála 1600.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist