https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolek-developeri-zastaveji-na-lipne-pres-200-hektaru-planuji-4500-luzek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spolek: Developeři zastavějí na Lipně přes 200 hektarů, plánují 4500 lůžek

13.5.2022 00:55 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | pxhere
Podle spolku Lipensko pro život se na levém břehu lipenského jezera chystá až 16 developerských projektů, zastavělo by se přes 200 hektarů luk a lesů. Vzniknout by mělo 4500 rekreačních lůžek a přístavy pro stovky jachet. Petici spolku podepsalo víc než 3000 lidí, v červnu ji projednají krajští zastupitelé, řekli ČTK zástupci spolku. Podle některých starostů se zástavbou počítají územní plány již od 90. let 20. století.
 

"Největší problém spatřujeme v rozsahu developerské výstavby, která má přímý dopad na zhoršování kvality vody v Lipně. Hrozí, že brzy bude mít tak špatnou kvalitu, že se v ní nebude možné koupat. V tom vidíme velké ohrožení i stávajících podnikatelských aktivit na Lipně. Domníváme se, že hustota turismu na Lipensku už překročila udržitelnou míru," řekla předsedkyně spolku Pavla Setničková. Podle spolku žije v regionu asi 10.000 lidí, v létě je tam díky turistům až 35.000 lidí.

Nové stavby plánují investoři na různých místech od Nové Pece po Lipno nad Vltavou. Jeden z největších projektů jsou Karlovy Dvory, v katastru Horní Plané. Podle dokumentace ke stanovisku EIA bude na 27,5 hektaru asi 140 objektů. "Územní plánování s rozvojem levého břehu Lipna počítá, pravý břeh by měl být tabu. Celá lokalita byla schválená územním plánem, teď děláme EIA, jsou zpracované urbanistické studie," řekl ČTK Čestmír Luhan, jeden z jednatelů firmy BaHa, která zastupuje investora. Podle spolku vzniknou dva hotely o 100 pokojích, apartmány a dva přístavy pro 200 jachet. Firma uvedla, že návrh ctí existující přírodní fenomény a že počítá i s novou zelení ve větších celcích.

Podle některých obcí je potřeba, aby se z peněz investorů budovaly čističky odpadních vod nebo opravily silnice. Starosta Frymburku Oto Řezáč (STAN) to dává developerům jako podmínku. Snaží se, aby z velkých staveb měl městys prospěch. "Přitáhněme na každý okraj chatové osady velikou skruž, kanalizaci a nabídněme připojení (...). Lidé, kteří teď 'chrání přírodu', jsou z velké části chataři a nechtějí, aby tu měli rekreační objekt i ostatní. Máme v katastru tisíc rekreačních chat, vznikly hlavně v 70. a 80. letech pro lidi, kteří se zasloužili o budování socialismu, dostávali tady parcely," řekl ČTK Řezáč. Levý břeh Lipna podle něj vyčlenila v roce 1992 vláda jako území pro rekreaci a se stavbami počítají územní plány.

Jedenáct z 16 projektů, které zmapoval spolek, musí získat souhlasné stanovisko k posouzení vlivů na životní prostředí. Často i menší plánované stavby sousedí s vzácnými biotopy, zasahují do mokřadů. Podle spolku by se nemělo stavět v ochranném pásmu jezera. "Nejnovější data ukazují, že kvalita vody v přehradě se trvale zhoršuje. Zásadním problémem je nadměrný přísun živin do nádrže, přičemž jde zejména o zatížení fosforem," řekl ČTK člen spolku Vladislav Smolka. Rozhodující je podle něj fosfor, který se do vody dostává z čističek.

Nové projekty přinesou podle spolku víc hluku, znečištění i zvyšování cen a tedy i životních nákladů pro místní. "Přes bouřlivý nárůst zástavby v Lipně nad Vltavou tam počet obyvatel nestoupá. Jsou to sezonní pracovní místa, najíždí tam brigádníci. Brojíme proti formě turistiky, která bude tu oblast likvidovat. Třeba kovářovský poloostrov se kompletně zaplní stavbami," řekl Smolka. Jak dodal, problém je také to, že v regionu víceméně zanikly jiné způsoby obživy než z cestovního ruchu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

13.5.2022 05:44
když se má něco zprasit, tak pořádně....konec Šumavské idylky
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.5.2022 07:01
Neustále se opakující motiv - vidina zisku válcuje přírodu . A to přes všechny společenské záruky zhmotnělé v § různých zákonů a vyhlášek, které mají naše životní prostředí chránit.

Kde hledat příčiny ?

Z mého pohledu je to nechuť úředníků dodržovat předpisy bránící zájmy přírody před ekonomickým tlakem a vždy jaksi "podvolí" nebo si vyloží ustanovení předpisů zcela zvláštním způsobem.

Hloupost, lenost nebo dokonce korupce ?

Na dalším místě je doslova tragédie - změna zákona - která znemožnila, aby se spolky mohly stát účastníky správních řízení, kde mohou být dotčeny zájmy ochrany přírody a krajiny.

Pro neznalé dodávám, že tato úprava nebyla vládní součástí § znění novely zákona. Tuto změnu navrhl poslanec Foldyna (dříve ČSSD, dnes SPD) a poslanec Adámek (ANO).
Více zde : https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/jaroslavn-foldyna-ekologicke-spolky-maji-mit-ucast-na-povolovani-vystavby-ale-nemely-by-vystavbu-nepodlozene-blokovat

Tento doslova masakr na ochraně životního prostředí provedla Sněmovna a následně ji skandálně posvětil i Ústavní soud, byť nejtěsnější většinou jednoho hlasu z 15 soudců.

A tak si může investor dělat co chce , jako typické ukázky uvedu Cesta do oblak /Králický Sněžník/ nebo nejdelší visutou lávku 2 km překlenující údolí na Dolní Moravě - tamtéž - které společně s rozhlednou na K.S.- polská stavba za české peníze , rozhodly o tom, že Státní přírodní rezervace Králický Sněžník, součást NATURA 2000 je odsouzena k zániku.

Nepomohlo nic, protesty na MŽP a MMR ČR, ani psaní do Bruselu, ani nesouhlas široké veřejnosti, ani protesty spolků. Přestože bylo prokázáno, jak tyto projekty negativně dopadají na ekologickou stabilitu celé oblasti.

Lipno by mělo následovat , neboť zisky ze znásilňované přírody jsou u těchto projektů enormní - 25%/rok a více , a to už za nějakou námahu přece stojí.
Přestože bych srdcem lipenským přál , aby je ta hrůza minula, rozum říká, že je ta jízda popravčí károu na popraviště také nemine.

Pokud máte rádi naši zem a občas cestujete, nelze si nevšimnout jak krajina a příroda dostávají na frak od Beskyd po Šumavu od různých pochybných projektů .
Lze po právu konstatovat, že degradace české krajiny se stala průvodním znakem vstupu ČR do 21. století, a to dokonce jako člena EU.

Následně posvěceno Sněmovnou ČR i Ústavním soudem ČR . Pokud jsou státní mocenské struktury schopny těchto excesů , pak se postavení ČR na úseku ochrany životního prostředí přiblížilo rozvojovému světu a banánovým republikám. S moderní environmentální společností to nemá vůbec nic společného.



Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.5.2022 10:33 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kde hledat příčiny?
Evropa se podporou OZE dostává do ekonomických problémů který ji znevýhodní proti zbytku světa a její ekonomika se propadá.
Vaše slova, volně interpretovaná.
takže developerský projekt byste měl vítat, je to přínos pro naši ekonomiku.
Odpovědět
va

vaber

13.5.2022 08:43
k čemu je nějaký stavební zákon a všechny ty diskuse kolem něj,
peníze řídí co se kde bude stavět,
no a víc peněz se vydělá když se staví na zelené louce a lidičky tam budou jezdit, protože přírodu mají rádi ,ale vůbec je nezajímá
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.5.2022 14:19
Co se okolo Lipna děje je prasárna jak vyšitá. To se pak občas jeden ani nediví, že je z opačné strany tlak na NP a všechny možné omezení.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist