https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolek-na-kladensku-a-rakovnicku-pomaha-zachranovat-srncata-pri-senoseci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spolek na Kladensku a Rakovnicku pomáhá zachraňovat srnčata při senoseči

4.6.2023 01:44 | N. Strašecí (Rakovnicko) (ČTK)
Foto | Gunnar Creutz (Achird) / Wikimeda Commons
Spolek Zachraň srnče před sekačkou pomáhá na Kladensku a Rakovnicku zachraňovat srnčata při senoseči. Loni uchránili před sekačkou zhruba 20 mláďat, letos už přes 40. Přispělo k tomu i pořízení dronu s termovizí. Další dron by chtěli dobrovolníci koupit, včetně vybavení stojí přibližně 120.000 korun. Vítají i další zájemce, kteří by jim se záchranou zvířat chtěli pomáhat, řekla ČTK za spolek Olga Štefanová.
 

Lidé ze spolku zahájili činnost před několika lety. Po domluvě se zemědělci a myslivci procházeli louky den před sečí a takzvaně je zapachovávali. "Pozvali jsme si lovecké psy, kteří jsou na to cvičení," popsala Štefanová. Po výskytu psa si srny mláďata odvádějí do bezpečí, ale i divoká zvířata jsou stále zvyklejší na pach psa, proto je užívání dronu efektivnější. Nejmenší srnčata navíc ještě neumí rychle běžet a instinkty jim říkají, aby i v případě nebezpečí zůstala na místě a schovávala se uprostřed trávy. Zde je člověk často nevidí, ani když stojí přímo u nich.

Po kontrole louky dronem dobrovolníci srnče v rukavicích a v trsu trávy, aby na něm nezanechali svůj pach, odnesou mimo sečenou plochu. Několik hodin jej pohlídají například v papírové krabici a poté jej vypustí. Někdy zemědělci podle Štefanové i nechají pás porostu, kde mohou srnčata zůstat.

Podle dobrovolníků ročně v ČR zemřou během senosečí desetitisíce srnčat. Zemědělci mají podle zákona povinnost seč ohlásit předem myslivcům a ti mají povinnost udělat opatření k záchraně zvěře, avšak ne vždy mají dostatek kapacit všechny louky projít tak, aby odhalili všechna mláďata. Senoseč se navíc nedá naplánovat kvůli počasí týdny dopředu, ale spíše dny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

4.6.2023 10:21
FUJ. Zvěře je přece neobyčejně moc.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.6.2023 14:20 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jo, mnozí brečí, že překážejí na silnicích.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist