https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolek-zada-poslance-aby-se-driv-nez-dukovany-dostavel-temelin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spolek žádá poslance, aby se dřív než Dukovany dostavěl Temelín

1.3.2021 17:37 | TEMELÍN (ČTK)
Dostavba by mohla být podle spolku příležitost, jak překlenout očekávanou ekonomickou krizi v souvislosti s koronavirovou pandemií.
Dostavba by mohla být podle spolku příležitost, jak překlenout očekávanou ekonomickou krizi v souvislosti s koronavirovou pandemií.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Blanka Štiková / Ekolist.cz
Spolek Pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín poslal jihočeským poslancům, senátorům a dalším politikům otevřený dopis, v němž žádá, aby dali přednost dostavbě Temelína před elektrárnou Dukovany. Argumentuje spory ohledně tendru na dostavbu nového jaderného dukovanského bloku i tím, že výběrového řízení by se mohli zúčastnit všichni světoví dodavatelé. Odpověď čeká spolek do konce března. ČTK to řekla předsedkyně spolku Ivana Kerlesová.
 

Dopis poslali zástupci spolku i předsedům krajských organizací politických stran a hnutí zastoupených ve Sněmovně. "Vzhledem k trvajícím sporům souvisejícím s tendrem na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech a úvahám o vyřazení Číny a Ruska z výběrového řízení se nám, představitelům spolku Pro dostavbu JETE, jeví jako nejlepší řešení zahájení dostavby jaderné elektrárny Temelín. Ta je ve stejném stadiu připravenosti a přitom nemá stanoven limit v podobě výstavby bloku o maximálním výkonu 1200 megawatt (MW). Výběrového řízení se tak mohou zúčastnit všichni dodavatelé jaderné technologie v rámci světového trhu," uvedl spolek v dopise.

Dále uvádí, že s dokončením Temelína počítá Státní energetická koncepce. Dostavba by mohla být podle spolku příležitost, jak překlenout očekávanou ekonomickou krizi v souvislosti s koronavirovou pandemií.

Spolek pro dostavbu JETE vznikl v červnu 2020. Má desítky členů. "V předsednictvu máme jaderného energetika, členy místní obyvatele (obcí) kolem Temelína i starosty Albrechtic nad Vltavou a Týna nad Vltavou," řekla Kerlesová, která loni neúspěšně kandidovala za hnutí Trikolóra na jihočeskou hejtmanku. Za stejné hnutí kandidoval loni do Senátu i starosta Albrechtic Miroslav Ušatý (SNK - Změna), senátorem se nestal. Kerlesová před týdnem členství v hnutí ukončila. Míní, že se z Trikolóry stává ultrapravice.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,75 terawatthodiny (TWh).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (34)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.3.2021 17:57
Na jádro je spoleh i 8.1.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.3.2021 21:01 Reaguje na Karel Zvářal
Stejné, jak na holuba na střeše...
Odpovědět
kk

karel krasensky

1.3.2021 19:54
Nějaky spolek chovatelu chroustu by se raději měl věnovat čemu rozumi a neplest se do jadra
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.3.2021 20:44
Je dobře, že kromě ultras zelených se objevuje jejich protipól , lidi kteří problematiku jaderné energetiky vnímají z jiného úhlu a spoléhají spíše na zdravý rozum než na ideové proklamace o skvělém Zeleném údělu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.3.2021 21:00
Ti naši mašlonci nejsou schopni dostavět ani pák kiláků dálnic, nejsou schopni ani polepit D1, nejsou schopni naoočkovat lidi, tak co po nich proboha chcete?
Já vím, co po nich chtít. Aby šli už konečně do pr........
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.3.2021 21:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Stavět dálnice i JE, měli hned ti první polistopadový, místo hurá privatizací. Aby to bylo postaveno, než nás vzali do EU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.3.2021 08:32 Reaguje na smějící se bestie
Po rozpadu sovětského impéria nám zbankrotoval prakticky celý průmysl, propad HDP byl horší než za krize 30. let. Masivní a bezohledná privatizace byl jediný způsob, jak se z té krize dostat. Srovnjte si to s Ukrajinou nebo Běloruskem, kde to neproběhlo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.3.2021 08:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Stavěli celkem svižně (na tehdejší možnosti), jenže v roce 98 se chopil moci soudruh Zeman, ruský agent...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.3.2021 00:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Už zase Hanz a jeho paměť ... jak to tenkrát s tím Zemanem bylo? Vy už si koukám zase prd pamatujete. Ale hlavně že máte ve všem jasno:-))).
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

1.3.2021 23:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Pročpak, ti nemašlonci nepostavili ty dálnice do roku 2013,měli na to 24 let (specielně pro Hanzl: od roku 1989 do roku 2013). Na dostavbu Temelína doplatil už Nečas.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

2.3.2021 08:02 Reaguje na Jiří Daneš
Oni stavěli...např. kolem Ostravy na D1 se jim povedl opravdu unikát v podobě vlnící se dálnice...:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.3.2021 08:44 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ta dálnice je něco neskutečnýho, to je možné jen v babišistánu a ještě snad v Taralingapatam (to je někde mezi Burkina faso a Bolšoj čurakovke).
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

2.3.2021 13:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak s tímto souvisí Babiš?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.3.2021 14:27 Reaguje na Jaroslav Studnička
Babiš může za všechno.
A za co ne on, tak za to Putin:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.3.2021 15:30 Reaguje na Jaroslav Studnička
Jenom to, že za 8 let to nejsou schopni spravit vůbec.
Totálně zkorumpovaná státní správa se pozná taky podle toho, že je nefunkční. Není schopna vyšetřit a poslat k soudu třeba 10 let staré čapí hnízdo, půl roku starou otravu Bečvy, prostě ani ťok.
A byla by přímo komedie, jak "řeší koronakrizi", kdyby to nebyla tragédie.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.3.2021 00:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Jděte už tak do pryč ... si někde dohledejte, jak dlouho se táhla kauza Chvalovského ... než dostal Vašek rozum a všechny tyhle hrůzy utnul.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

2.3.2021 08:01
Žeprej dostavba JE je příležitost "jak překlenout očekávanou ekonomickou krizi v souvislosti s koronavirovou pandemií" :D

To měl být hloupý vtip ne?

Napumpovat stovky miliard do projektu u kterého ani nevím jestli se dostaví a kolik bude stát oproti původnímu "odhadu" a tím, že se tam prokorumpuje i nějaká ta miliarda navíc někomu přijde jako investice schopná vytáhnout ČR se sra***, kam nás dostává tato korupční a mafiánská vláda???

Co to je proboha za pomatence???
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.3.2021 08:40 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Oni nejsou pomatení, oni jsou zapalacení od načalnika.
Evropa vidí překonání krize v mohutném rozvoji OZE (který taky probíhá), čímž získá do budoucnosti obrovskou konkurenční výhodu, už dnes je lídrem těchto technologií.
Rozvojové země už nepůjdou cestou uhlí a ropy jako my, už vidí, že cesta čistá je i výhodnější a levnější. Jenže někdo to musí prošlapat a jsem rád, že je to právě EU a ne třeba Čína.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

2.3.2021 10:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Je to samozřejmě tak, ale my jsme země slunečníků, měsíčníků, zpátečníků a konečníků.... moje generace si bude muset počkat až se tu vymění obyvatelstvo.

Do té doby to bude lítý boj proti všem co lžou, manipulují, podvádí a likvidují ČR (mimo jiné takoví co zadávají článek jako je tento) a nás všechny a nebo proti těm co jsou loutkami pro tu první skupinu a směle bojují sami proti svým vlastním zájmům i zájmům celé ČR... těch loutek všech těch loutkovodičů typu Zeman, Babiš, Klaus, Zahradník a podobných gaunerů je například Ekolist plný...slézají se sem, aby zabránili formulování reality a vnáší sem pořád dokola akorát bludy a naimplantované názory jako z dob totality. Hnus...
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

2.3.2021 11:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Ani ČR (my) nepůjdeme cestou uhlí (zavírají se poslední doly na černé uhlí a hnědé uhlí má namále) a ropu nemáme takřka žádnou. To množství z Hodonínských vrtů (6000 barelů ročně) je marginální. Takže za mne JE + plyn (dovoz) + voda + něco FVE, VE... bioplynky a spalování štěpky jsou zločiny proti ekologii.
Odpovědět
MG

Milan G

2.3.2021 10:58 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jste nemocný, jděte se léčit.
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

2.3.2021 11:15 Reaguje na Milan G
Není nemocný, jen UBVV. Akorát nevím, co je horší.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

2.3.2021 16:32 Reaguje na Galipoli Petr
Co znamená zkratka UBVV?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.3.2021 11:57
Mě připadá zcela iluzorní, jak se všichni upínají na jádro, které nemáme šanci postavit do roku 40, spíš ale vůbec. A navíc by nahradilo jen půlku dojíždějících Dukovan.
"Zkuste to bez jádra, milý Marconi".
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

2.3.2021 13:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak jsem psal včera, bez jádra to zkusit můžeme, jen to bude pomocí plynu se všemi výhodami a hlavně nevýhodami...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.3.2021 14:29 Reaguje na Jaroslav Studnička
Asi tak ... buď jádro, nebo plyn. S rozvojem OZE počítám, ale to stačit nebude.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

2.3.2021 16:33 Reaguje na Svatá Prostoto
Ano, přesně tak to je a bude. To je prostě realita.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.3.2021 15:22 Reaguje na Jaroslav Studnička
To co bude, není realita ale věštění, ani ne z křišťálové koule, ale z koblihy.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

3.3.2021 22:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak pozor ať se tou koblihou neudávíte...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.3.2021 15:23 Reaguje na Svatá Prostoto
A ten plyn postupně přejde na zelený vodík...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.3.2021 00:15 Reaguje na Pavel Hanzl
A jestli neumřeli, tak tam žijí šťastně dodnes:-))).
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.3.2021 19:38 Reaguje na Svatá Prostoto
Vodík bude sice zelený, ale svítit budeme
svíčkami a topit doma petkami. Elektřinu
si dovolí používat pouze ti movitější
a topit plynem taky. Dříví bude po kůrovci
a používání v teplárenství předražené a kdo
nemá svůj les, tak bude klepat kosu.
Hlavně, že splníme limity CO2 v globále !
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

9.3.2021 16:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Mně zase připadá iluzorní, jak se někteří upínají na FVE.
A opakuji, já FVE a obecně OZE neodmítám a nestavím se proti nim paušálně! Ale ani když přimhouřím nad jejich nedostatky obě oči, nevychází mi, že by to šlo jen s nimi. A dokonce ani převážně s nimi. Jako doplněk mixu - ano. Ale ten fortelný základ v podobě stabilního zdroje nezávislého na střídání dne a noci, na ročním období a na počasí, tu prostě musí být - a pro nás takový zdroj představuje uhlí a jádro. No, a pokud chceme odstavovat uhlí...
S potížemi nebo bez nich - vyhnout se jádru nemůžeme.
Tolik k vaší (už hodně otřepané) písničce.


Odpovědět
KP

Karel Ploranský

9.3.2021 16:55
Jakkoliv jsem příznivcem jaderné energetiky, myšlenka dostavby Temelína se mi zajídá. A to proto, že on už tak jak je, je prostě PŘÍLIŠ VELIKÝ.
Pro perspektivní plánování by mělo být prioritou hledat cesty k postupné výstavbě menších jaderných elektráren. Menší projekty nevyžadují tak velké sumy investované naráz, výstavbu lze rozložit do etap. Takže se ufinancuje mnohem snáze a rozložená jsou i veškerá rizika (především politická) zvažovaná při dohadech o dodavateli.

Jde-li o otázku jestli Temelín nebo Dukovany, musím v případě Temelína připustit, že má proti Dukovanům jednu výhodu: U něj je menší riziko, že nebude dost vody.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist