https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sprava-chystane-chko-soutok-bude-sidlit-v-lanzhote
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Správa chystané CHKO Soutok bude sídlit v Lanžhotě

17.5.2024 01:13 (ČTK)
Soutok Dyje a Kyjovky. Jde o oblast, kde chce MŽP vyhlásit CHKO Soutok
Soutok Dyje a Kyjovky. Jde o oblast, kde chce MŽP vyhlásit CHKO Soutok
Foto | Radomír Dohnal / Ekolist.cz
Správa chystané Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Soutok v jihovýchodním cípu Česka bude sídlit v Lanžhotě na Břeclavsku, a to v objektu bývalé školy, uvedly ministerstvo životního prostředí a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.
 
Instituce umístění hledaly několik měsíců, nabídky vhodných objektů zaslala Břeclav a právě Lanžhot. "Vybrali jsme tu, která nejlépe vyhovuje potřebám budoucího úřadu a zároveň je výhodná ekonomicky. Klíčové také je, aby místo bylo pro občany dobře dostupné. Volba Lanžhota je logická i proto, že jeho katastr zasahuje do chráněné krajinné oblasti největším dílem ze všech dotčených obcí," uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Města a obce také nabídly vhodná místa a objekty pro informační středisko a návštěvnické centrum, takzvaného Domu přírody. S nabídkou se přihlásily Mikulčice, Lanžhot a Břeclav. Na rozdíl od správy CHKO tyto projekty uskutečňuje a provozuje vždy místní partner s podporou státu. Podle institucí je nejvíce připravený projekt návštěvnického centra v zámku v Břeclavi, záměr Mikulčic zřídit informační středisko CHKO vyhodnotily jako také vhodný. Další obce a partneři, například Lednice, Podivín či Národní památkový ústav, projevili zájem o vybudování menších prvků pro návštěvníky.

"Je dobře, že v případě vyhlášení CHKO vznikne hned v prvních letech infrastruktura informující, orientující a usměrňující návštěvníky. Kromě Domu přírody Soutoku se vybudují naučné stezky či ptačí pozorovatelny, které zájemcům usnadní poznávání zdejší jedinečné přírody," doplnil Pavel Pešout z Agentury ochrany přírody a krajiny ĆR.

Budoucí CHKO Soutok zaujímá nekompaktní území o rozloze přes 120 kilometrů čtverečních. Součástí je část Lednicko-valtického areálu severozápadně od Břeclavi a oblast jižně od Břeclavi a Lanžhota, která hraničí s Rakouskem a Slovenskem. Do CHKO bude patřit také území od Lanžhota na severovýchod mezi hranicí se Slovenskem a tokem Kyjovky. Ve střední Evropě jde o unikátní systém lužních lesů.

V Česku je kromě čtyř národních parků 26 CHKO, přičemž naposledy vznikla v roce 2016 CHKO Brdy na ploše bývalého vojenského prostoru.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist