https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sprava-krnap-varuje-pred-nedodrzovanim-pravidel-v-np
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Správa KRNAP varuje před nedodržováním pravidel v NP

14.4.2020 00:13 | VRCHLABÍ (ČTK)
V Krkonoších přibývá případů hrubého porušení pravidel KRNAP. / Ilustrační foto
V Krkonoších přibývá případů hrubého porušení pravidel KRNAP. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Správa KRNAP
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) nabádá návštěvníky hor k dodržování pravidel pro pohyb v NP a k respektování nouzového stavu. Sdělili to minulý týden zástupci Správy KRNAP. Na pohyb lidí v Krkonoších dohlížejí v terénu strážci KRNAP.
 

"V současné době si zvířata přivykají na svá hnízdiště, týká se to třeba extrémně vzácného a plachého sokola stěhovavého. Jakékoli jeho vyrušení může být pro něho až likvidační. Může k tomu dojít, když lidé v některých lokalitách vstoupí do volného terénu, kde nemají co dělat. Kdo nebude pravidla pro pohyb v KRNAP respektovat, musí počítat s přísným postihem," řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Na hřebenech Krkonoš je stále 20 až 100 centimetrů sněhu, v lavinových lokalitách platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Po horách se tak pohybuje velký počet lidí.

"Je třeba zdůraznit, že Česká republika se stále nachází v nouzovém stavu, v rámci kterého se může cestovat pouze velmi omezeně. Připomínáme, že veškerá informační centra a muzea Správy KRNAP jsou uzavřena. Mimo provoz je také veškerá návštěvnická infrastruktura v obcích," uvedl Drahný.

V Krkonoších platí také řada dalších omezení. Některá střediska na svátky a víkend uzavřela parkoviště, aby omezila shlukování lidí na parkovištích a návštěvnost. Na území KRNAP se může parkovat jen na vyhrazených místech.

"Samozřejmě stále platí i to, že vstup do volného terénu v první zóně KRNAP je zakázán. S ohledem na uzavření státní hranice není možné chodit po hřebenové Cestě česko-polského přátelství a ani výstup na Sněžku z tradičních směrů, od Slezského domu a od Jelenky, není možný," uvedl Drahný.

Uzavřen je pro veřejnost i celý polský krkonošský národní park. "Žádáme veřejnost, aby respektovala vydaná nařízení Vlády ČR v rámci nouzového stavu a nezvyšovala svým cestováním riziko nákazy koronavirem covid-19," uvedli zástupci Správy KRNAP.

V Krkonoších přibývá případů hrubého porušení pravidel KRNAP. Správa zahájila několik správních řízení s možností udělení sankce až do výše 100.000 korun. Například jde o případ skupiny jezdců na sněžných skútrech, která se 1. dubna pohybovala v nejpřísněji chráněné zóně KRNAP.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist