https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sprava-zeleznic-v-zime-odstranila-temer-pul-milionu-stromu-z-blizkosti-trati
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Správa železnic v zimě odstranila téměř půl milionu stromů z blízkosti tratí

19.4.2024 01:01 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Správa železnic v období vegetačního klidu, tedy od listopadu do konce března, odstranila z blízkosti kolejí téměř půl milionu potenciálně nebezpečných stromů. Na údržbu zeleně v zimní sezoně vynaložila 323 milionů korun. Podobná bezpečnostní opatření podle správy udělali také majitelé pozemků přiléhajících k železničním tratím.
 

Za uplynulých pět měsíců odstranila Správa železnic 483 426 vzrostlých stromů, meziročně podobně. O více než 60 procent pak podle mluvčí Nely Eberl Friebové meziročně stoupl počet dřevin, které vykáceli majitelé pozemků v blízkosti tratí na základě výzev od Správy železnic. Bylo to 14 829 přepočtených stromů, tedy dřeviny s obvodem kmene nad 80 centimetrů. Menší dřeviny se počítají jako půl přepočteného stromu a deset čtverečních metrů keřového porostu se rovná jednomu stromu. O rok dříve majitelé pozemků vykáceli 9169 stromů.

Správa železnic také loni v červnu podepsala memorandum o spolupráci s největším vlastníkem pozemků v okolí železnice Lesy České republiky, díky kterému se podle Friebové zvýšil počet pokácených stromů o 2547.

K intenzivnějšímu kácení potenciálně nebezpečných dřevin v těsném sousedství tratí přistoupila po roce 2020 díky zjednodušení legislativy, která odstraňování dřevin upravuje. Novelizace zákona o drahách podle Friebové jasně definuje rizikové porosty. "Podle novelizovaného znění jsou stromoví a jiné porosty, které při svém pádu mohou zasáhnout do průjezdného profilu dráhy, stromovím ohrožujícím bezpečnost nebo plynulost drážní dopravy nebo provozuschopnost dráhy," řekla ČTK. Novela podle ní správě zjednodušila také vstupovat na cizí pozemky a odstraňovat tam rizikové porosty, pokud to po upozornění vlastník neudělal sám.

Úlohou Správy železnic je podle Friebové udržovat železnici bezpečnou. Státní organizace podle ní ale dbá i na to, aby přírodu a krajinu chránila. "Náhradní výsadbu realizujeme v rámci investičních staveb a dále také v souvislosti se společenskou odpovědností firmy,“ řekla ČTK. Ve spolupráci s Lesy ČR vybírá správa podle Friebové lokality vhodné pro výsadbu nových stromů. "Naši zaměstnanci pak realizují samotnou výsadbu," dodala.

Kácení nebezpečných dřevin v okolí železnice nerozporuje ani ekologická nezisková organizace Greenpeace ČR, uvedl její mluvčí Lukáš Hrábek. "Pouze chceme, aby to kácení bylo omezené na co nejmenší možnou míru," řekl ČTK. Podle Friebové se pracovníci zaměřili především na vytipované rizikové úseky. Odstraněný porost se podle ní následně využívá jako palivové dřevo nebo se z něj vyrábí dřevní štěpka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist