https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sprava-zeleznic-ziskala-dotace-za-7-9-miliardy-kc-z-evropskeho-programu-cef
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Správa železnic získala dotace za 7,9 miliardy korun z evropského programu CEF

30.6.2022 00:18 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Správa železnic získala z evropského dotačního programu CEF (Nástroj pro propojení Evropy) dotace 7,9 miliardy korun. Využije je na několik projektů zaměřených na modernizaci železniční infrastruktury, instalaci zabezpečovacího zařízení ETCS a přípravu vysokorychlostních tratí, informovala Správa železnic.
 

Správa uspěla v prvním kole dotací od CEF u devíti projektů. Půjde například o rekonstrukci stanice ve Vsetíně, dále zkvalitnění tratě z Čelákovic do Mstětic, modernizaci plzeňského železničního uzlu, úseků Děčín východ – Děčín-Prostřední Žleb či Praha Bubny – Praha-Výstaviště. Peníze také půjdou na instalaci zabezpečovacího systému ETCS, který umožní zastavovat vlak v případě potřeby na dálku, na trati od státních hranic s Německem přes Dolní Žleb ke Kralupám nad Vltavou a také na úseku Praha Uhříněves - Lysá nad Labem - Milovice.

První dotaci dostane projekt přípravy vysokorychlostní železnice v Česku, konkrétně na zpracování projektové dokumentace k rychlodráze z Prahy do Německa. Peníze správa využije na dokumentace pro územní rozhodnutí pro úseky Praha Balabenka – Lovosice a Ústí nad Labem – přeshraniční tunel po státní hranici s Německem. Součástí bude projektová příprava vysokorychlostních terminálů v Roudnici nad Labem a Ústí nad Labem.

Další peníze má Správa železnic na informační systémy pro jízdní řády. Přes 20 milionů tak například využije na digitální řízení kapacity železnice včetně přeshraničních úseků. Půjde zejména o pořízení softwaru a hardwaru, který umožní koordinaci a výměnu dat pro přidělení kapacity dráhy jednotlivým dopravcům.

Správa železnic se zároveň chce ucházet o další peníze z programu CEF, které by mohla využít na další modernizační projekty na tuzemské železnici včetně přípravy vysokorychlostních tratí.

Nástroj pro propojení Evropy CEF zřídila Evropská komise k financování výstavby a modernizace transevropské dopravní sítě TEN-T. Členské státy EU z něj mohou čerpat peníze na významné dopravní projekty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist