https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stale-vice-lidi-na-internetu-vyhledava-klimaticky-zal-vyplyva-z-dat-googlu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stále více lidí na internetu vyhledává klimatický žal, vyplývá z dat Googlu

24.11.2023 01:17 (ČTK)
Google v posledních 12 měsících zaznamenal také celosvětový nárůst vyhledávacích dotazů týkajících se budoucnosti planety spolu s dotazy na životní prostředí.
Google v posledních 12 měsících zaznamenal také celosvětový nárůst vyhledávacích dotazů týkajících se budoucnosti planety spolu s dotazy na životní prostředí.
Na internetu vzrostl počet dotazů souvisejících s "klimatickým žalem", vyplývá z dat, která společnost Google sdílela se serverem BBC News. Studie naznačují, že ženy jsou environmentální úzkostí postiženy více než muži.
 

Nárůst lesních požárů, povodní a sucha po celém světě jsou jen některé z velmi viditelných příznaků klimatických změn. Méně se však hovoří o jejich dopadu na lidskou mysl. Environmentální žal - definovaný jako pocity úzkosti z dopadů změny klimatu - je celosvětově hlášen zejména u dětí a mladých lidí.

Data na serveru Google Trends ukazují, že vyhledávací dotazy týkající se "environmentální úzkosti" se dramaticky zvýšily. Počet vyhledávacích dotazů v angličtině týkajících se "klimatického žalu" za prvních deset měsíců roku 2023 je 27krát vyšší než za stejné období roku 2017. Ve stejném období nastal prudký nárůst v souvislosti s tímto tématem i v dalších světových jazycích.

Největší podíl na celosvětovém počtu vyhledávacích dotazů souvisejících s klimatickou úzkostí měly v posledních pěti letech severské země. Ve Finsku, Švédsku, Dánsku a Norsku více než 40 procent vyhledávacích dotazů souviselo "obavami z klimatu".

Google v posledních 12 měsících zaznamenal také celosvětový nárůst vyhledávacích dotazů týkajících se budoucnosti planety spolu s dotazy na životní prostředí.

"Když se podíváte na druh dotazů, které lidé vyhledávají, je zřejmé, že hledají porozumění, ale také chtějí jednat," uvedl mluvčí. "Například dotaz 'jak řešit změnu klimatu' byl v posledních dvou letech jednou z celosvětově nejčastějších otázek týkajících se změny klimatu."

Společnost Google nezveřejnila údaje o pohlaví lidí, kteří vyhledávají dotazy související s "obavami z klimatu", ale výzkumy naznačují, že ženy jsou k obavám z klimatu náchylnější než muži.

Výsledky studie z roku 2023 zveřejněné v akademickém časopise Sustainability ukázaly, že respondentky z celého světa uváděly "větší míru obav a negativních emocí" v souvislosti se změnou klimatu. Mužští respondenti byli naopak "optimističtější a vyjadřovali větší důvěru ve vládu". Analýza více než 44 000 respondentů z projektu European Social Survey z roku 2019 rovněž dospěla k závěru, že ženy zaznamenaly větší obavy ze změny klimatu než muži.

Profesorka Susan Claytonová, která je spoluautorkou první studie, má pro to několik možných vysvětlení. Podle ní je jedním z důvodů, proč ženy trvale uvádějí vyšší míru obav, to, že jsou otevřenější diskusi o emocích.

Zároveň se některé ženy mohou více obávat klimatických změn, protože jsou více než muži ohroženy tím, že zažijí některé jejich reálné dopady. "Po extrémních klimatických událostech se často setkáváme se zvýšenou mírou domácího násilí, a když jsou lidé v důsledku změny klimatu nedobrovolně vysídleni, před ženami se otevírá hrozba sexuálního násilí nebo obchodování s lidmi," říká. Vysoké teploty a znečištěné ovzduší také mohou mít vliv během těhotenství.

Existují i výzkumy, které naznačují, že ženy mají větší pravděpodobnost úmrtí při katastrofách souvisejících se změnou klimatu než muži. Nerovnost mezi pohlavími podle Claytonové znamená, že některé ženy v chudších zemích mohou mít v případě změny klimatu nedostatečný přístup k informacím. Je méně pravděpodobné, že budou moci cestovat na bezpečné místo, a mohou mít pečovatelské povinnosti, které znamenají, že upřednostňují bezpečnost druhých před svou vlastní.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

24.11.2023 08:14
Naštěstí tady máme trestní zákoník, kde je definováno i šíření poplašné zprávy. Stačí aby policie konala a zjistila pohnutky těch, kteří takové zprávy šíří. Jestli to dělají ze zištných důvodů, nebo z hlouposti.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

24.11.2023 16:30 Reaguje na Richard Vacek
Možná by bylo dobré, kdyby strkání hlavy do písku před elementárními nebezpečnými nepohodlnými fakty bylo také zavedeno jako trestný čin.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

24.11.2023 17:09 Reaguje na Jiří Svoboda
1*
Odpovědět
RV

Richard Vacek

24.11.2023 19:14 Reaguje na Jiří Svoboda
Elementární a nebezpečné je to, jak se EU snaží poroučet větru, dešti. Zchudlí Evropané totiž nebudou mít prostředky na ochranu přírody.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

24.11.2023 21:46 Reaguje na Richard Vacek
To, že je problém klimatické změny řešen debilním způsobem přece nedává jakýkoliv důvod pro to myslet si, že ten problém neexistuje.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.11.2023 10:59 Reaguje na Richard Vacek
ono to je tak nějak spíš o tom, že ochraňujeme přírodu před lidským egoismem vše ovládnout, ničit a řídit... někteří už jsou v tom tak dobří, že ničení planety pomocí rozvoje těžby nerostů Země považují za ekologii...třeba elektromobilita.
Odpovědět
pk

pepa knotek

24.11.2023 20:01 Reaguje na Jiří Svoboda
pokud se podíváte na dění v Evropě - jak byste chtěl ty stovky milionů trestat ?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

24.11.2023 21:48 Reaguje na pepa knotek
Otázce nerozumím.
Odpovědět
va

vaber

24.11.2023 09:56
lidem chybí budoucnost, bude černá, už dnes je současnost tmavě šedivá,
ale jsou i jiné stránky na internetu ,třeba takové ,, čaturbejt,,
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist