https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stanjura-evropske-reseni-drahych-energii-bude-nejlevnejsi-pro-narodni-rozpocty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stanjura: Evropské řešení drahých energií bude nejlevnější pro národní rozpočty

11.9.2022 00:55 | PRAHA (ČTK)
Hromádka euro bankovek
Hromádka euro bankovek
Mnozí ministři financí zemí Evropské unie (EU) se v pátek v Praze podle šéfa české státní kasy Zbyňka Stanjury (ODS) shodli na tom, že evropské řešení vysokých cen energií bude nejlevnějším pro národní rozpočty. Řekl to na tiskové konferenci po prvním jednacím dni neformálního zasedání evropských ministrů financí a guvernérů centrálních bank v rámci českého předsednictví v Radě EU.
 

Jednotné evropské řešení současné krize je podle Stanjury lepší i v tom, že pomůže všem členským státům. Ministři financí se dnes také zabývali opatřeními proti rostoucím cenám plynu a elektřiny, přestože přímo nespadají do jejich působnosti. "Dopady všech možných řešení dopadnou samozřejmě i na státní rozpočet, myslím, že je tedy velmi dobře, že té debaty a toho řešení se budou účastnit i ministři financí," uvedl.

V Bruselu se v pátek konalo mimořádné zasedání unijních ministrů pro energetiku. Výsledkem je návrh na využití neočekávaných zisků výrobců energie z levnějších zdrojů, než je plyn na pomoc domácnostem a firmám s vysokými cenami energií. Stanjura upozornil na to, že se s návrhem zatím neměl čas seznámit, ale pokud půjde o dočasné řešení a peníze poslouží výhradně ke snížení dopadů drahého plynu a elektřiny, považuje ho za rozumné, řekl.

Podmínku dočasnosti podpůrných opatření zmínil na tiskové konferenci i eurokomisař Valdis Dombrovskis. Opatření podle něj navíc musejí být cílená a v souladu s ekologickou transformací.

Ministři financí podle Stanjury jednali ale především o dopadech rusko-ukrajinského konfliktu na jednotlivé unijní státy. "V té debatě jsme se s kolegy shodli, že v této chvíli Rusko vede ekonomickou válku proti Evropě, jejíž cílem je rozdělit naše společnosti, snížit naši ochotu podporovat Ukrajinu, ale hlavně rozbít evropskou jednotu." uvedl. Zdůraznil, že je tedy nutné pokračovat v koordinovaných krocích.

Stanjura dále řekl, že všichni ministři souhlasili s další pomocí Ukrajině pět miliard eur (asi 123 miliard Kč). Návrh na dodatečnou půjčku zveřejnila ve středu Evropská komise. Shoda podle Stanjury panovala i v tom najít pro Ukrajinu zbývající tři miliardy z dříve přislíbených devíti miliard eur na okamžitou pomoc napadené zemi.

Dombrovskis uvedl, že je třeba přemýšlet, jak dále Ukrajinu podpořit. Hrubý domácí produkt v zemi podle něj od začátku roku klesl o 50 procent, Ukrajina tak bude potřebovat i krátkodobou finanční pomoc.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

11.9.2022 09:17
je smutné, když si politik myslí, že potřebujem ten bruselský moloch ještě k něčemu...jestli se nezruší burza a neodebere se komodity spekulantům, kteří mohou manipulovat cenou tak se nic nezmění.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.9.2022 17:44 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jistě. Udělat to, tak se vše změní. K horšímu a fest, historie je takových případů plná.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

11.9.2022 17:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl opět v otáčkách :-))), ještě před týdnem tu tapetoval s článkem, kde bylo jasně uvedeno, že burza nefunguje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.9.2022 08:42 Reaguje na Jaroslav Studnička
Objevil se tu názor, žer burza je Rusy falšovaná. Ale nic se nestalo, takže to asi nebude pravda, už by s tím někdo něco udělal.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

12.9.2022 15:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Neználek ve Slunečním městě hadr:-))).
Odpovědět
DB

Darth Bane

11.9.2022 18:09 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Už zase ti slaninulanti. Pitomý Řezáči, popište mi, PŘESNĚ mechanismus, kterým ti Vaši domělí slaninulanti zdražují komodity. Já si naopak myslím, že zlevnit se může jen tehdy, když se ideologická verbež Vašeho ražení odstřihne od energií, tím klesně poptávka, a ceny půjdopu dolů.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

12.9.2022 08:37
Chci odpověď na jednu jednoduchou otázku- proč musí ČR nakupovat elektrickou energii na burze, když vyrábíme podstatně levněji a pro naše potřeby to bohatě stačí. Přebytek na burze-prosím. Chci tedy znát přesné důvody tohoto jednání a nikoliv domněnky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.9.2022 08:44 Reaguje na pavel peregrin
"Polostátní energetická společnost ČEZ prodává 95 procent své produkce elektřiny v České republice, do zahraničí vyveze asi pět procent produkce, a to jen v případě, kdy ji nelze prodat na českém trhu. Primárně prodává ČEZ elektřinu koncovým zákazníkům a ostatním českým obchodníkům jako je PRE či E.ON přímo bilaterálně nebo přes elektronické obchodní platformu."
https://oenergetice.cz/energetika-v-cr/cez-prodava-95-procent-sve-produkce-elektriny-v-ceske-republice
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

12.9.2022 08:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Demagogu Hanzle, na cenu to nemá absolutně vliv.

"Cena se podle něj odvíjí od poptávky a nabídky na trhu a je obdobná bez ohledu na to, kde se prodej uskuteční. Zjednodušeně se odvíjí od ceny v Lipsku, cena na pražské burze dokonce bývá i o něco vyšší."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.9.2022 10:24 Reaguje na Jaroslav Studnička
Kdybyste se konečně naučil číst. Odpovídal jsem na otázku p. peregrina: proč musí ČR nakupovat elektrickou energii na burze.
A ten dotaz je tam jasně zodpovězen odborníkem i s odkazem. Vy musíte vždy prudit z principu, že?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

12.9.2022 11:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdybyste konečně pochopil souvislosti...

Samotný p. peregrin píše: "když vyrábíme podstatně levněji a pro naše potřeby to bohatě stačí"

Vsadím se, že p. peredrina trápí cena el. energie, kterou určuje burza!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.9.2022 11:23 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tak si přečtěte ten článek, který je v odkazu a přestaňte prudit blbostma.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

12.9.2022 12:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Však jsem z článku citoval, pro vás tedy ještě jednou:
"Cena se podle něj odvíjí od poptávky a nabídky na trhu a je obdobná bez ohledu na to, kde se prodej uskuteční. Zjednodušeně se odvíjí od ceny v Lipsku, cena na pražské burze dokonce bývá i o něco vyšší."
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

12.9.2022 16:00 Reaguje na Jaroslav Studnička
Von to nedá ... na Hanzla je to prostě moc písmen:-).

Natož aby pochopil, že dvě strany mohou napřímo, tedy bez prostřednictví burzy, uzavřít smlouvu ve které bude cena vázána na ceny dosahované na některých veřejných trzích.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.9.2022 20:18 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vy se odvíjíte, nebo zavíjíte? Asi jak kdy, že?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

12.9.2022 20:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, to je citace z vámi uvedeného článku.
Evidentně jste to zase nečetl a nevíte, co nám sem dáváte za odkazy.
Stejně jako se společností MERO.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.9.2022 07:08 Reaguje na Jaroslav Studnička
Já to četl a na rozdíl od vás i pochopil. Cena se odvíjí ve dvou případech: 10x předražená plynová elektrárna má vliv na veškerou cenu elektřiny i pro ČEZ, i když má z plynu jen minimum.
Obchodník může mít base load nasmlouvaný na nízkou cenu, ovšem musí dokupovat na burze a tím se to řádsky prodraží. Vaše zavíjení odvíjení jsou vždy jen pojmy, o kterých nevím, jestli chápete jejich obsah. Jako třeba vina grýndýlu na cenu plynu, to jste nikdy nevysvětlil.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

13.9.2022 08:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, opět plácáte o něčem jiném. Já reaguji na to, že ať ČEZ neprodává přes burzu, tak cena takto prodané el. energie se neliší od cen daných burzou.
Tedy pro spotřebitele není žádná výhodnější cena.

Vinu Green Dealu jsem vysvětlil několikrát.
Pokud jste analfabet, je jasné, že to nepochopíte.

Doporučuji vašemu psychiatrovi, ať vás zavine do svírací kazajky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.9.2022 21:38 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tak co teda kecal Tykač,že státu prodá levně?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

12.9.2022 16:05 Reaguje na Jaroslav Studnička
Přesně tak.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist