https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/star-malajsie-je-centrem-nelegalniho-obchodu-s-drevinami-tvrdi-ochranci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Star: Malajsie je centrem nelegálního obchodu s dřevinami, tvrdí ochránci

17.2.2004 11:48 | PRAHA/KUALA LUMPUR (EcoMonitor)
Mezinárodní skupiny ochránců životního prostředí obvinily Malajsii, že se stala centrem nelegálního kácení vzácných dřevin. Malajské úřady odmítají tato tvrzení jako "velice přehnaná". Informace o nelegálním obchodu s ohroženými druhy rostlin přednesli zástupci britské Agentury pro vyšetřování environmentálních zločinů (EIA) na zasedání nevládních organizací neúčastnících se konference o biodiverzitě v Kuala Lumpur.
 

Cesta pralesem zničená dešti. Sumatra, Indonésie
Foto: Pavel Činčera/EkoList

Tisková konference začala patnáctiminutovým videem, kde vypovídali lidé označení jako malajští obchodníci, o porušování Dohody o mezinárodním obchodě s ohroženými druhy (CITES). EIA tvrdí, že desítky tisíc kusů pokácených dřevin Gonystylus, vzácné dřeviny, která roste především v Indonésii, se každoročně pašují do Malajsie. Místní obchodníci obvykle používají zfalšované dokumenty státní správy, umožňující dřevo vyvážet do světa.

EIA spolu s dalšími nevládními organizacemi zaslala dopis americkému ministrovi zahraničí Colinu Powellovi s požadavkem, aby Spojené státy uvalily na Malajsii ekonomické sankce. Představitelé Malajsie proti tomuto kroku protestují, podle nich je jednostranný a nijak neřeší problém nelegálního kácení. Chee Yoke Ling z malajské pobočky mezinárodní organizace ochránců přírody Third World Network dodává, že není dobré začít ihned sankcemi a přiklání se k méně radikálnímu řešení.

Datuk Suboh Muhammad Yasin z malajského ministerstva průmyslu zopakoval, že Indonésie by si měla nejdříve vyřešit svůj vlastní problém s nelegálním kácením vzácných dřevin, než začne obviňovat Malajsii. I zastánci myšlenky sankcí o nich sami hovoří jako o krajním případě, ačkoli Malajci nedokázali nijak odpovědět na porušování dohody o obchodu se vzácnými druhy, i když na jednotlivé případy byli upozorňováni od roku 2001.

Podle řady nevládních organizací je velmi problematické sledovat cesty pašovaných dřevin, které putují z pobřežních přístavů na jiné lodi a do dalších zemí. Někdy překládka probíhá přímo na širém moři. Podle WWF a Světového svazu na ochranu přírody (IUCN) bude v blízké době potřeba provést důkladnou analýzu ve všech třech státech, Malajsii, Indonésii i Singapuru. Ta by měla ukázat míru dodržování dohody CITES.

Podle článku Hilary Chew The Star 13. 02. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist