https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starostove-vysociny-chteji-jednat-o-pravech-obci-pri-vyberu-uzemi-pro-uloziste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Starostové Vysočiny chtějí jednat o právech obcí při výběru území pro úložiště

6.12.2022 00:50 | PRAHA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | SÚRAO
Starostové z obou území zvažovaných pro stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu na Vysočině se zúčastní dnešního setkání, na které je do Prahy pozval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Předpokládají, že je bude informovat o záměru urychlit stavbu úložiště v Česku o 15 let a o návrhu zákona o řízeních souvisejících s úložištěm, který se dotkne obcí. Starostům, které oslovila ČTK, se dříve představený návrh zákona nelíbí.
 

V Česku má Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) kvůli stavbě úložiště prověřovat čtyři území, Horka a Hrádek na Vysočině, Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. Obce se úložišti dlouhodobě brání.

Podle starosty Rudíkova na Třebíčsku Zdeňka Součka (nestraník) záměr zákona zatím pořád leží v 'šuplíku'. "Ten vlak je rozjetý a ještě se to má urychlit, ale zákon stále není," uvedl. Rudíkov leží v lokalitě Horka. Od nového zákona si obce slibovaly posílení svých práv při rozhodování o úložišti. Podle Součka ale dříve představený návrh tyto pravomoce v podstatě nezvyšuje.

Starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák (nestraník) uvedl, že návrh zákona leží rok na ministerstvu. "My jsme tam posílali negativní stanovisko," řekl. Ministra Síkely se chce zeptat, co s návrhem bude dál, jestli bude přepracovaný a jak se naloží s doručenými připomínkami. "Protože atomový zákon předpokládá, že nějaká nová zákonná úprava vznikne a až podle toho se měl řídit další výběr (lokality)," uvedl starosta. Na úterním setkání bude Dvořák zastupovat lokalitu Hrádek na pomezí Jihlavska a Pelhřimovska spolu se starostou Nového Rychnova.

Setkání má na ministerstvu průmyslu a obchodu podle starostů začít v úterý dvě hodiny po poledni. Přítomný bude také hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS a STO) a jeho první náměstkyně Hana Hajnová (Piráti). ČTK to potvrdila mluvčí kraje Jitka Svatošová.

V úložišti mají být půl kilometru pod zemí trvale uložené hlavně tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Místo by mělo být vybrané v roce 2030, úložiště mělo vzniknout do roku 2065. O urychlení výstavby se mluví kvůli dočasnému zařazení jádra v EU mezi zelené investice. Podmínkou je, že státy spoléhající na jadernou energetiku mají mít hlubinná úložiště od roku 2050.

Na Vysočině se negativní stanovisko obcí k úložišti v obou územích nezměnilo ani po obměně zastupitelstev po zářijových komunálních volbách. "Lokalita je podle mého názoru pořád jednotná a úložiště nechce. Volby na tom nic nezměnily," řekl starosta Budišova na Třebíčsku Petr Piňos (ČSSD), který také pojede v úterý do Prahy. Starostové podle Dvořáka zůstali v této otázce jednotní i v lokalitě Hrádek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PB

Petr Brok

6.12.2022 10:39
Dnes už se to neposuzuje jako odpad, ale jako druhotná surovina.
Odpovědět

Viktor Šedivý

6.12.2022 13:46
"Úložiště nechce" - a kvůli tomu se stavět nebude?

A bude platit totéž, až někdo "nebude chtít" koukat třeba na les větrníků?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.12.2022 20:16
by se dalo říci, že ten sklad někde být musí a za dva roky se nevybuduje. Starostové nechápou nebo nechtějí chápat jednu jednoduchou věc, proč by to mělo být zrovna u nich. Kdo se s nima chce dohadovat a kam to vede?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.12.2022 07:53
Zbytečná politizace navýsost odborné otázky.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist