https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-da-z-evropskych-fondu-dalsich-100-milionu-kc-na-stanice-lng
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát dá z evropských fondů dalších 100 milionů Kč na stanice LNG

30.4.2018 00:10 (ČTK)
Národní akční plán čisté mobility, který byl schválen vládou v listopadu 2015, počítá s minimálně pěti plnicími stanicemi na LNG do roku 2025. Podle ministerstva by se díky dotacím mělo podařit tento cíl splnit. / Ilustrační foto
Národní akční plán čisté mobility, který byl schválen vládou v listopadu 2015, počítá s minimálně pěti plnicími stanicemi na LNG do roku 2025. Podle ministerstva by se díky dotacím mělo podařit tento cíl splnit. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stát poskytne na výstavbu plnicích stanic na zkapalněný zemní plyn (LNG) dalších 100 milionů korun z evropských fondů. Ministerstvo dopravy to v pátek oznámilo v tiskové zprávě. Vzniknout by mělo minimálně pět nových LNG stanic. V současnosti v České republice funguje jediná stanice v Lounech.
 

"Chtěli bychom podpořit výstavbu alespoň pěti LNG plnicích stanic, aby byla zajištěna průjezdnost dálkové kamionové dopravy přes území České republiky. Tyto veřejně přístupné stanice budou zároveň sloužit vnitrostátní nákladní, případně i autobusové dopravě," uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Národní akční plán čisté mobility, který byl schválen vládou v listopadu 2015, počítá s minimálně pěti plnicími stanicemi na LNG do roku 2025. Podle ministerstva by se díky dotacím mělo podařit tento cíl splnit.

Stát tak pokračuje v podpoře využívání alternativních paliv. Celosvětové zásoby zemního plynu jsou totiž výrazně větší než zásoby ropy a LNG by měl postupně v dopravě získávat významnější podíl.

Už v minulých měsících ministerstvo přislíbilo dotace z Operačního programu Doprava (OPD) na podporu výstavby páteřní sítě rychlodobíjecích stanic, doplňkové sítě běžných dobíjecích stanic pro elektromobily a CNG plnicích stanic. V květnu pak ministerstvo plánuje vyhlásit výzvu na projekty stavby stanic na vodík.

Celkem má stát v OPD, ze kterého jsou poskytovány dotace z evropských fondů, pro období 2014-2020 vyčleněno na podporu infrastruktury pro alternativní paliva 1,2 miliardy korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist