https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-nebude-moci-splavnit-dolni-tok-berounky-schvalil-senat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát nebude moci splavnit dolní tok Berounky, schválil Senát

30.1.2020 00:25 | PRAHA (ČTK)
Dolní tok Berounky o délce čtyř desítek kilometrů stát nebude moci splavnit. / Ilustrační foto
Dolní tok Berounky o délce čtyř desítek kilometrů stát nebude moci splavnit. / Ilustrační foto
Dolní tok Berounky o délce čtyř desítek kilometrů stát nebude moci splavnit. Senát včera schválil novelu zákona o vnitrozemské plavbě, která kvůli dopadům na životní prostředí vyřazuje úsek řeky ze seznamu významných vodních cest využitelných k dopravě. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Pro schválení změny v zákoně hlasovalo 61 senátorů, proti nebyl žádný.
 

Změna se týká Berounky od 37. říčního kilometru do přístavu v Praze-Radotíně. Předkladatelé uvádějí, že zařazením dolního toku řeky do seznamu dopravně významných využitelných vodních cest vzniká úřadům povinnost prosazovat jeho splavnění. Znamenalo by to podle nich i významné stavební zásahy včetně vybagrování dna.

Projekt splavnění Berounky je podle autorů novely překonaný a je i v rozporu se současnými principy vodní dopravy, péče o přírodu a krajinu a především s principem udržitelného rozvoje.

Se splavněním části Berounky nesouhlasí obce a pražské městské části v okolí jejího dolního toku. Úpravy řeky pro motorové lodě by podle nich zhoršily dopady povodní a charakter krajiny kolem řeky, která si dosud uchovala přirozené koryto.

Stejný návrh prosadila poslankyně STAN Jana Krutáková už dříve do novely, která měla umožnit vodákům plavbu s alkoholem v krvi. Sněmovna ale nakonec předlohu potom, co ji s úpravami mířícími na alkohol u cyklistů vrátil Senát, neschválila.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

1.2.2020 09:45
Ta řeka tam zůstane. Až ekologové vymřou na vlastní hloupost, tak ji lidé splavní.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist