https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/statisice-mercedesu-v-evrope-maji-nepripustny-emisni-system
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Statisíce mercedesů v Evropě mají nepřípustný software pro regulaci emisí

12.6.2018 04:26 | BERLÍN (ČTK)
Zhruba 774.000 automobilů Mercedes-Benz v Evropě je vybaveno nepřípustným softwarem pro regulaci emisí. Uvedlo to včera německé ministerstvo dopravy. V samotném Německu se uvedený problém týká 238.000 aut. / Ilustrační foto
Zhruba 774.000 automobilů Mercedes-Benz v Evropě je vybaveno nepřípustným softwarem pro regulaci emisí. Uvedlo to včera německé ministerstvo dopravy. V samotném Německu se uvedený problém týká 238.000 aut. / Ilustrační foto
Zhruba 774.000 automobilů Mercedes-Benz v Evropě je vybaveno nepřípustným softwarem pro regulaci emisí. Uvedlo to včera německé ministerstvo dopravy. V samotném Německu se uvedený problém týká 238.000 aut. Německá vláda proto nařídí, aby tato auta byla okamžitě svolána k úpravě. Automobily Mercedes-Benz vyrábí německý koncern Daimler.
 

"Německá vláda nařídí okamžitě svolat 238.000 vozů společnosti Daimler v Německu," uvedlo ministerstvo. V krátkém sdělení na svých internetových stránkách nicméně neupřesnilo, zda budou svolány rovněž automobily mimo Německo.

Spolkový úřad pro motorová vozidla (KBA) již minulý měsíc Daimleru nařídil svolat k úpravě více než 6000 dodávkových vozů Mercedes Vito. Podle včerejší zprávy ministerstva se problém s nepřípustným softwarem kromě vozů Vito týká především naftových automobilů GLC 220d a C 220d.

Německý ministr dopravy Andreas Scheuer po dnešním jednání s šéfem Daimleru Dieterem Zetschem prohlásil, že koncern slíbil co nejrychlejší odstranění nepřípustného softwaru.

Zetchse uvedl, že Daimler již nalezl technické řešení pro úpravu softwaru. Dodal, že koncern by se tak měl podle jeho názoru vyhnout pokutě. Daimler také upozornil, že je stále nutné dořešit některé nevyjasněné právní otázky této kauzy.

Analytik Arndt Ellinghorst ze společnosti ISI podle agentury Reuters předpověděl, že náklady Daimleru na úpravu softwaru budou nižší než 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč).

Automobilové emise se dostaly do centra pozornosti v září 2015, kdy německý koncern Volkswagen v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku.

Mercedes-Benz má v České republice pouze několikaprocentní podíl na trhu s osobními vozy. Automobilka v tuzemsku v posledních letech vytrvale zvyšovala prodej - ze zhruba 1200 aut za rok 2004 na 8500 aut loni. Prodej za loňský rok však Mercedesu stačil pouze na dosažení tržního podílu 3,15 procenta.

V kategorii nákladních vozů je ale Mercedes-Benz na českém trhu jedničkou. Loni prodal 2178 nákladních aut, což byla více než pětina ze všech registrovaných nových nákladních vozů v Česku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist