https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/statni-garance-za-ekologicke-skody-loni-klesly-o-1-2-miliardy-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státní garance za ekologické škody loni klesly o 1,2 miliardy Kč

16.3.2020 00:28 | PRAHA (ČTK)
Celková výše státních garancí na odstranění starých ekologických škod činila ke konci loňského roku 137,8 miliardy korun. / Ilustrační foto
Celková výše státních garancí na odstranění starých ekologických škod činila ke konci loňského roku 137,8 miliardy korun. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Celková výše státních garancí na odstranění starých ekologických škod činila ke konci loňského roku 137,8 miliardy korun. V meziročním srovnání tak garance klesly o 1,2 miliardy korun. Vyplývá to z pravidelného materiálu ministerstva financí, který dnes dostane vláda pro informaci. Novináři mají materiál k dispozici. Od roku 1991 do konce loňského roku ministerstvo uzavřelo ekologické smlouvy s garancemi za zhruba 175,7 miliardy korun.
 

Stát ve smlouvách vlastníkům zamořených území slíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit žaloby nebo arbitráže. Peníze využívá z privatizačních financí.

Z materiálu vyplývá, že ke konci loňského roku bylo na na účtech privatizace 21,7 miliardy korun. Na účtech jsou peníze převedené v roce 2006 ze zrušeného Fondu národního majetku na ministerstvo financí. Zároveň na účty plynou peníze z privatizace a dividendy hlavně od společnosti ČEZ. Od loňského roku platí novela zákona, podle které již využití peněz nebude omezeno konkrétním účelem. Zároveň novela umožňuje v případě nedostatku peněz přesunout na účty peníze ze státního rozpočtu.

Ve srovnání s koncem roku 2018 se podle materiálu o devět snížil počet subjektů, se kterými má MF uzavřenou smlouvu. Aktuálně tak má MF smlouvu se 132 firmami. Seznam společností s platnou ekologickou smlouvou zveřejňuje MF na internetu.

V březnu 2017 MF informovalo, že všechny zakázky na odstranění starých ekologických škod chce ministerstvo financí zadat do deseti až 12 let.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist