https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/statni-lesy-cr-v-pololeti-kvuli-kurovci-ve-ztrate-480-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státní Lesy ČR v pololetí kvůli kůrovci ve ztrátě 480 milionů korun

29.9.2020 00:43 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v zemi a jejich hlavní snahou je zvládnutí kalamity.
Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v zemi a jejich hlavní snahou je zvládnutí kalamity.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR (LČR)
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) vykázal v prvním pololetí kvůli kůrovci a nízkým cenám dřeva ztrátu 480 milionů korun. Loni do konce června měl zisk 169 milionů korun. ČTK to řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Kůrovcová kalamita na hospodaření státního podniku negativně dopadá třetím rokem v řadě. Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v zemi a jejich hlavní snahou je zvládnutí kalamity.
 

"Zásadní vliv na hospodářské výsledky mají přetrvávající nízké ceny dříví a prodej dříví nižší kvality z kůrovcových těžeb. Současně se zvýšil objem nákladů na pěstební činnost," uvedla mluvčí k důvodům pololetní ztráty. Kůrovcová kalamita způsobuje přetlak dřeva na trhu a pokles cen.

Tržby podniku v prvním pololetí meziročně vzrostly o sedm procent na 3,94 miliardy korun, zatímco těžba dřeva vzrostla o 13 procent na 6,34 milionu metrů krychlových. Těžbu jen kůrovcového dřeva v prvním pololetí stoupla meziročně o 19 procent na 4,42 milionu metrů krychlových. V pololetí podnik také vykázal velké množství dřeva poničeného větrem, jehož těžba dosáhla 1,59 milionu metru krychlových.

Celoroční hospodaření bude podle vedení LČR záviset na vývoji kalamity. V koncepci hospodaření Lesy ČR počítají, že by letos měly mít ztrátu až 1,9 miliardy korun. Ve své strategii podnik počítá se ztrátovým hospodařením do konce roku 2023. V roce 2024 by se měla státní firma dostat do zisku přes 400 milionů Kč.

Letos LČR plánují těžbu 14,46 milionu metrů krychlových dřeva, o čtyři procenta víc než loni. Podnik letos na jaře vysadil 41,4 milionu kusů stromků na 6400 hektarech. Celkem letos plánuje výsadbu 72,3 milionu sazenic na 12.000 hektarech.

Aktuálně Lesy ČR řeší pětimiliardový tendr na lesnické práce na léta 2021 až 2025. Lesnické firmy do 16. září podaly nabídky a podnik je nyní vyhodnocuje. "Letošní nabízené ceny vyznívají pro podnik výhodněji než v loňském roce," uvedla mluvčí. Na 12 z 29 soutěžených jednotek podala nejlepší cenovou nabídku společnost Uniles. Za ní skončily Kloboucká lesní s nejlepší nabídkou na pěti jednotkách a společnost Aclesia se čtyřmi jednotkami. Získat alespoň jednu zakázku má naději deset firem z 36, které se do tendru přihlásily. Hodnocení tendru bude trvat několik týdnů.

Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let, podle odborníků je situace nejhorší v historii českého lesnictví. Vláda v červnu schválila vyšší příspěvky pro vlastníky lesů včetně Lesů ČR. Dvě miliardy korun jsou určeny na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů, 200 milionů korun na zřizování oplocenek v nestátních lesích, 145 milionů korun na nový příspěvek na následnou péči o lesní výsadbu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

29.9.2020 14:22
Bohužel tak už to chodí. Několik let nazpátek každoročně LČR ze svého
zisku dotovala státní rozpočet a nyní tomu bude naopak. Jiní vlastníci
zisky probendili, ale dotace požadují taky. Nezdá se vám ten náš
kapitalizmus podivný? Pokud má někdo zkrachovat, ať zkrachuje, byť je
to bolestné, ale nechápu podporu pro budoucnost naddimenzovaných
hotelů a restaurací. To je bude stát dotovat soukromým vlastníkům tak
dlouho, jak bude dlouho trvat ta pandemie ? Ale zpět k LČR, tam by bylo moudré zpět obnovit vlastní těžařské a zalesňovací podniky a nespoléhat se pouze na soutěže a výběrová řízení, které se táhnou a chybí operativnost
a rychlý zásah při jakýchkoliv pohromách. Tak tomu vždy bývalo a jednalo
se o lidi místní se znalostí problematiky a se vztahem ke zdejší krajině.
Ti cizí pouze udělají to požadované, ale nedají tomu své srdce jako ti
místní, kteří to budou vídat do konce života. Princip trhu zde selhal
a nikdo nemá odvahu říci, že je císař nahý. Všichni stojí v zákrytu a tvrdí, že tak nádherné šaty nikdo nemá. Zaměstnancům LČR přeji lepší
podmínky pro jejich práci a samotným lesům moudré a pracovité hospodáře.
Jinak se z toho lesy nedostanou a do budoucna zbude pouze ta vzpomínka na
doby dávno minulé,
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist