https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staty-se-v-zeneve-shodly-ze-zakazou-pouzivani-pesticidu-dikofol
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státy se v Ženevě shodly, že zakážou používání pesticidu dikofol

2.5.2019 00:20 | ŽENEVA (ČTK)
Zástupci více než 150 států, které jsou signatáři Stockholmské úmluvy o jedovatých látkách, se na zasedání v Ženevě dohodli na celosvětovém zákazu používání pesticidu dikofol. / Ilustrační foto
Zástupci více než 150 států, které jsou signatáři Stockholmské úmluvy o jedovatých látkách, se na zasedání v Ženevě dohodli na celosvětovém zákazu používání pesticidu dikofol. / Ilustrační foto
Zástupci více než 150 států, které jsou signatáři Stockholmské úmluvy o jedovatých látkách, se na zasedání v Ženevě dohodli na celosvětovém zákazu používání pesticidu dikofol. Informovala o tom v úterý agentura DPA. Dikofol působí jako neurotoxin a jeho vyšší koncentrace v přírodě může způsobit úhyn ryb, nebezpečný je však i pro lidi. V Evropě se tento pesticid už nepoužívá, dosud se však vyrábí například v Indii.
 

Stockholmskou úmluvu podepsalo v roce 2001 původně 90 států, včetně Česka, nyní je ratifikována ve více než 170 zemích světa. Týká se zákazu výroby a užívání toxických látek označovaných jako organické trvale znečišťující látky (POPs). Mezi úmluvou zakázanými sloučeninami je nyní dvacítka látek včetně pesticidů jako DDT či endrin, ale také polychlorovaných bifenylů (PCB) či vedlejších produktů chemických procesů obsahujících chlór a jeho sloučeniny (dioxiny a furany).

Dikofol podle expertů působí toxicky zejména ve vodním prostředí, mimo jiné však způsobuje i ztenčování skořápek vajec a tím i nižší plodnost u ptáků. Otrava u člověka může poškodit játra, ledviny a centrální nervový systém.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist