https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stav-stromu-u-silnic-vysociny-se-zhorsuje-kvuli-stari-i-suchu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stav stromů u silnic Vysočiny se zhoršuje, kvůli stáří i suchu

14.4.2020 00:18 | JIHLAVA (ČTK)
Nově museli silničáři loni na podzim sázet 600 dřevin náhradou za uschlé stromy v alejích. / Ilustrační foto
Nově museli silničáři loni na podzim sázet 600 dřevin náhradou za uschlé stromy v alejích. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Stav stromů u silnic Vysočiny se podle krajské správy a údržby postupně zhoršuje. Hlavní podíl na tom má podle silničářů stáří stromů a v posledních letech i sucho, případně kůrovec. Stromy se lámou při silném větru či námraze. Nově museli silničáři loni na podzim sázet 600 dřevin náhradou za uschlé stromy v alejích, které byly ošetřené díky dotacím. Vyplývá to z údajů, které novinářům poskytl ředitel Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Radovan Necid.
 

Dotované projekty celkem za víc než 27 milionů korun se v letech 2012 až 2015 týkaly 49 alejí na Vysočině. Stromy v těchto stromořadích měřících v součtu 108 kilometrů byly prořezané, vyvázané a doplněné novými stromky. "Vlivem sucha a nepříznivých povětrnostních podmínek v uplynulých letech však došlo k odumření nemalého počtu z tehdy vysázených stromů," uvedl ředitel. V alejích u silnic rostou hlavně lípy a jasany.

Kraj Vysočina spravuje okolo 4500 kilometrů silnic II. a III. třídy. Lemuje je přibližně 200.000 dřevin, převažují ovocné stromy a jeřáby. Vloni byl pokáceno 3245 stromů, o rok dřív 2182. Podle ředitele šlo většinou o staré stromy, nebezpečné, nalomené a podobně. Řadu stromů poškodil vítr i letos v únoru. V některých úsecích stromy zmizely kvůli rozšiřování vozovky.

Kácení podle Necida dělá krajská správa v souladu s legislativou. "Povolení ke kácení vydává příslušná obec svým rozhodnutím. V mnoha případech je určována v tomto rozhodnutí náhradní výsadba," uvedl. Nových stromů vysázeli silničáři na Vysočině v minulých dvou letech v součtu zhruba 3600.

Krajská správa má snahu udržet zeleň podél krajských silnic, uvedl ředitel. Nové stromy se ale sázejí až za silniční příkop. "Toto v mnoha případech musí být odsouhlaseno i s vlastníkem sousedního pozemku," podotkl. Ochránci přírody podle něj doporučili nahrazovat odstraněné stromy hlavně ovocnými druhy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist