https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stavba-berlinskeho-pamatniku-jednoty-se-odklada-kvuli-netopyrum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stavba berlínského památníku jednoty se odkládá kvůli netopýrům

7.11.2019 00:25 (ČTK)
Léta plánovaná stavba památníku svobody a jednoty v centru Berlína se odkládá, protože v jeho podstavci žijí chránění netopýři. / Ilustrační foto
Léta plánovaná stavba památníku svobody a jednoty v centru Berlína se odkládá, protože v jeho podstavci žijí chránění netopýři. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Léta plánovaná stavba památníku svobody a jednoty v centru Berlína se odkládá, protože v jeho podstavci žijí chránění netopýři. Ve středu o tom rozhodly berlínské úřady, informovala agentura DPA. Německo se tak připomínky znovusjednocení k jeho třicátému výročí, které připadá na příští rok, nedočká. Stavební práce jsou plánovány na dva roky.
 

Památník ve tvaru obří mísy, váhy nebo také houpačky, po níž se bude dát chodit, má vzniknout na Zámeckém náměstí na Muzejním ostrově na soklu po stržené jezdecké soše císaře Viléma I. Úřady sice začátkem října vydaly povolení k okamžitému zahájení stavby, ale to napadl Německý spolek pro ochranu přírody, a stavět proto není možné.

Ochránci přírody poukazují na to, že netopýři už upadli do zimního spánku, a se stavbou kvůli tomu nebude možné začít dříve než v květnu příštího roku. Jinak by hrozilo, že zvířata budou vyrušována nebo usmrcena. Navíc se zatím nenašlo jiné vhodné místo, kde by netopýři mohli žít. Do prostoru v soklu budoucího památníku vlétli i přes to, že dělníci se všechny skuliny snažili utěsnit. V podstavci přezimuje hned několik druhů netopýrů: netopýr parkový, netopýr vodní a netopýr hvízdavý. Jde o přísně chráněná, ohrožená zvířata.

Na výstavbu pomníku svobody a jednoty německý spolkový sněm loni uvolnil 17 milionů eur (434 milionů korun), připomíná DPA. Stát bude před muzejním centrem pojmenovaném po bratrech Humboldtových, které bude sídlit v nově vybudovaném berlínském zámku. Ten nechali v roce 1950 vyhodit do povětří východoněmečtí komunisté.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist