https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stavebni-urad-nepovolil-sumavskemu-parku-demolici-zchatrale-roklanske-chaty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stavební úřad nepovolil šumavskému parku demolici zchátralé Roklanské chaty

25.1.2023 16:31 | VIMPERK (ČTK)
Roklanská chata
Roklanská chata
Foto | Jitka Marková
Stavební úřad v Kašperských Horách zamítl žádost Správy Národního parku Šumava na demolici zchátralé a nepřístupné Roklanské chaty nedaleko vrcholu Březníku poblíž Modravy na Klatovsku. Park žádal o demoliční výměr na chatu v zóně s nejvyšším stupněm ochrany přírody loni kvůli špatnému stav objektu. Úřad ale minulý týden vydal rozhodnutí, podle něhož park neprokázal vlastnictví objektu, uvedl Klatovský deník. Park se proti rozhodnutí odvolá ke krajskému úřadu, řekl ČTK mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.
 

"Správa národního parku podle našeho názoru neprokázala, že je vlastníkem Roklanské chaty. Stavba není zapsaná v katastru, je tam zapsaný pouze pozemek," řekl ČTK vedoucí kašperskohorského stavebního úřadu Jan Eger. Dokumenty, které park dodal, podle něj dokládaly vlastnictví původní hájenky, ale nikoliv chaty.

"Jsme přesvědčeni o tom, že naše vlastnictví je podle nás nezpochybnitelné, a proto budeme podávat odvolání ke krajskému úřadu," řekl Dvořák. Park podle něj požádal o demoliční výměr loni v létě. "Na místě proběhlo v srpnu místní šetření, požádali nás ještě o dodání dokumentů, což jsme udělali a čekali jsme na rozhodnutí. Před koncem roku jsme podali podnět pro nečinnost stavebního úřadu," doplnil.

Proti zbourání chaty se postavili turisté, vznikla i petice, kterou dosud podepsalo přes pět tisíc lidí, uvedl Klatovský deník. "Rozhodnutí nás potěšilo, protože jsme usilovali o to, aby chata byla zachráněna. Zamítnutí žádosti o demolici bereme jako první krok. Teď se tam sice nesmí, ale bývala tam cesta a já si myslím, že jednou tam zase bude a lidé se tam vrátí, mají právo vidět přírodu,“ řekl deníku místopředseda Klubu českých turistů Ladislav Macka. Park ale už dříve uvedl, že chatu rozhodně nebude rekonstruovat.

Chatu v blízkosti hranic s Německem postavilo Ředitelství státních lesů a statků v letech 1936 až 1937. Chtělo nahradit chátrající Roklanskou hájenku opodál. V roce 1938 chatu zabralo Německo jako součást Sudet. Po roce 1945 ji Německo pravděpodobně vrátilo Státním lesům a od roku 1951 byla součástí roty Pohraniční stráže. V roce 1992 ji převzala Správa NP Šumava a používala ji k občasnému přespání výzkumníků a jako loveckou chatu. "Betonová část chaty je ve špatném stavu a dřevěná zase zasažena dřevomorkou," řekl loni na podzim Dvořák. Demolici plánoval park letos v létě, aby co nejméně rušila populaci tetřeva hlušce. Místo vyhledává řada turistů, přestože stojí v přírodní zóně, do níž smí lidé vstupovat pouze po povolených stezkách a k Roklanské chatě žádná oficiální cesta nevede.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

25.1.2023 17:14
A udělal dobře !
Kterej papaláš měl zájem o základy, na chatičku ?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

27.1.2023 08:01 Reaguje na smějící se bestie
tak dlouho se o to stát v podobě NP "staral", až to začalo rozpadat...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.1.2023 17:50
Pravděpodobná scénář bude ten, že vyhoří a bude zrušená i bez povolení!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.1.2023 17:52 Reaguje na Břetislav Machaček
Opravuji pro "učitele češtiny": Pravděpodobný scénář...
Odpovědět
LB

Lukas B.

25.1.2023 18:04 Reaguje na Břetislav Machaček
pane Macháčku, velmi citlivě vnímám rozdíl mezi překlepem (a to si piště že ve frekvenci překlepů Vás na hlavu porážím) a hotentotštinou. mír stromům a zahradám :)
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.1.2023 18:05 Reaguje na Břetislav Machaček
Aj tak možno !
Odpovědět
ig

25.1.2023 20:53 Reaguje na Břetislav Machaček
Stavební úřady jsou miláčci, věrně slouží blahu nás všech :-) Určitě ale povolí neprodlené odstranění všech dřevěných částí napadených dřevomorkou :D
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.1.2023 09:26 Reaguje na
Asi víte, jak se do dřeva dostane dřevomorka. Stačí
zanedbat údržbu, nechat do dřevěných konstrukcí
zatékat, nevysušovat topením a větráním a je hotovo.
Vlastnili, nevyužívali, zanedbali údržbu, no prostě
hospodáři k pohledání! Bylo záměrem vedení zničení
historické chaty a nebo pouze neschopnost? Nyní už
v tom všem tuším záměr. Ještě že ty obce už kdysi
zbourali na Šumavě po odsunu Němců, protože by asi
nyní vedení NP vadily stejně jako ta chata. Tehdy tam žili lidé i tetřevi, ale nebyli tam ochranáři
dnešního typu.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

26.1.2023 14:26 Reaguje na Břetislav Machaček
No tetřevi, tehdy se sekly louky, páslo se hodně krávy, koně... a les byl řidší. Teď tam je hustý starý les (pokud to neshodí kyril nebo kůrovec). A o chatu by se teda měl přihlásit KČT, ne?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.1.2023 17:11 Reaguje na Slavomil Vinkler
K čemu bude chata KČT, když k ní vedení NP
zakázalo přístup? Jsem členem KČT a znám i
důvody, proč nelze leckde chaty obnovit, ač
tam kdysi byly. Prostě vedení NP, či CHKO si
postaví hlavu a přes ochranu přírody vlak
nejede. Vy by jste chtěl chatu na kterou
vás přes NP nikdo nepustí? Já nikoliv, ale
budu alespoň kritikem takových nešvarů.
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.1.2023 18:48
Komu ta chata nepatří, nemůže ji nechat zbourat. Ani pozemek po případně shořelé chatě té organizaci nebude patřit, leda s pomocí korupce nedejbože na MŽP, to ovšem není realita.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist