https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stavebni-zakon-zrejme-umozni-snaze-ziskat-vyjadreni-nekterych-uradu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stavební zákon zřejmě umožní snáze získat vyjádření některých úřadů

8.3.2023 01:30 | BRNO (ČTK)
Stejně tak poslanci projednali a do třetího čtení propustili návrh nového zákona o jednotném environmentálním stanovisku, který s novelou stavebního zákona souvisí.
Stejně tak poslanci projednali a do třetího čtení propustili návrh nového zákona o jednotném environmentálním stanovisku, který s novelou stavebního zákona souvisí.
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Stavebníci by se mohli snáze a rychleji dostat ke stavebnímu povolení. Umožnit jim to má postup, kdy stavební úřad sám obešle ostatní dotčené úřady a získá jejich vyjádření v takzvaném koordinovaném závazném stanovisku. Toto stanovisko bude nově zahrnovat i takzvané jednotné environmentální stanovisko (JES) podle zcela nového zákona. Na konci by mělo být jen jedno razítko pro stavebníka. Stavební úřad by mohl také v případě potřeby vyvolat jednání s dotčenými úřady a stavebníkem. S těmito změnami počítají pozměňovací návrhy sněmovního výboru pro veřejnou správu k vládní novele stavebního zákona, která především ruší vznik Nejvyššího stavebního úřadu. Novelu včera Sněmovna projednala ve druhém čtení.
 
Stejně tak poslanci projednali a do třetího čtení propustili návrh nového zákona o JES, který s novelou stavebního zákona souvisí. Tato změna stavebního práva by mohla i rozšířit účast veřejnosti v některých bodech stavebního řízení.

Místopředsedkyně Sněmovny a bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) i předseda sněmovního podvýboru pro bytovou politiku a výstavbu Jiří Havránek (ODS) řekli ČTK, že pozměňovací návrh výboru připravila opozice společně s koalicí a výbor ho poté hladce schválil. Také ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) poslancům řekl, že návrh byl předložen napříč politickým spektrem a má zrychlit stavební řízení. Znamená to, že by stavební zákon nemusel být v ohrožení v každém volebním období po změně politické reprezentace, míní Dostálová.

"Stavebník se může hned dozvědět, že je takový problém s ochranou veřejných zájmů, že je to nepovolitelné," popsala Dostálová pro ČTK jednu z navrhovaných změn. "Co to znamená pro stavebníka: jedno podání a na konci jedno razítko," řekl ČTK Havránek. Dostálová však poukázala na to, že i navzdory shodě nad pozměňovacím návrhem výboru a zahrnováním úřadů pro povolovací procesy zůstane i nadále nezastupitelnost úředníků z jednotlivých úřadů. Změna zákona také podle ní nevyřeší takzvanou systémovou podjatost úředníků. Nebudou také vymahatelné lhůty.

Právě vymahatelnost lhůty v novém stavebním zákoně měla podle bývalé vlády Andreje Babiše (ANO) zrychlit stavební řízení. Tehdejším opozičním stranám, které po volbách v roce 2021 vytvořily nynější vládní koalici, se však nový stavební zákon nelíbil. Protestovaly hlavně proti tomu, že stavební úřady mají zcela přejít pod stát. Vzniknout měl Nejvyšší stavební úřad a jemu podřízené krajské stavební úřady. Nynější vládní koalice nejprve prosadila roční odklad vzniku Nejvyššího stavebního úřadu a nyní přišla s novelou, která ho zcela ruší a nechává stavební úřady pod obcemi.

Vládní novela z původního zákona ponechala Specializovaný a odvolací stavební úřad. Tento úřad má mít na starosti především strategické stavby, jako jsou například dálnice nebo elektrárny. Nově se má tento úřad přejmenovat na Dopravní a energetický stavební úřad, podřízený bude ministerstvu dopravy.

Sněmovna projednává novelu stavebního zákona současně s návrhem zákona o JES a souvisejícím změnovým zákonem. Pozměňovací návrh výboru pro veřejnou správu ke změnovému zákonu mohl opět umožnit větší zapojení veřejnosti do stavebního řízení v pozměňovacím návrhu k zákonu o ochraně přírody a krajiny. "Ten znovu vrací veřejnosti možnost, aby se při povolování staveb zapojila do řízení, která se týkají kácení dřevin či výjimek ze zákazů u památných stromů a zvláště chráněných druhů živočichů," uvedla v tiskové zprávě předsedkyně výboru pro životní prostředí Jana Krutáková (STAN). Na poslance se obrátilo na 150 zástupců spolků s výzvou, aby obnovili účast veřejnosti ve stavebním řízení.

Sněmovní výbory doporučily, aby nový zákon o JES začal platit až od ledna příštího roku místo letošního 1. července. V novele stavebního zákona doporučil hospodářský výbor, aby se mezi veřejnou infrastrukturu a zařízení sloužící veřejné potřebě zařadily i dobíjecí stanice nebo zásobníky plynu. Navrhuje také snazší budování podzemních optických veřejných sítí. Výbor pro veřejnou správu navrhl snazší budování zázemí pro lesní mateřské školy. Navrhuje také, aby stavební úřady mohly nařídit odstranění stavby, která je v rozporu s územně plánovací dokumentací. Jen k novele stavebního zákona vznesli poslanci na dvě desítky návrhů změn.

Podle Platformy po zdravý stavební zákon, která zastupuje například Svaz podnikatelů ve stavebnictví, Českou komoru architektů a Asociaci developerů, může přinést návrh změny k lepšímu proti původní verzi novely, pokud budou dodrženy politické sliby. V oblasti zjednodušení a zrychlení povolovacího procesu ale mohlo podle platformy vzniknout důslednější a účinnější řešení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.3.2023 07:24
To je hezký , ale kde zůstala ochrana životního prostředí a účast veřejnosti na stavebních řízeních ?
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

8.3.2023 11:22 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kvůli ochraně životního prostředí byl připraven zmiňovaný zákon o JES, který zachovává rozhodování odborným státním úřadům (Babišův zákon jim tuto kompetenci bral a předával stavebním úřadům). A kvůli ochraně přírody a účasti veřejnosti připravilo MŽP a NM Hladík prosadil ve vládní koalici pozměňovací návrh vracející účast tam, kde se rozhoduje o chráněných druzích nebo kácení dřevin. Návrh už prošel výbory. Opozice jej nepodporuje, ale snad se jej koaličními hlasy podaří prosadit. Vedle toho předložili Piráti širší PN (odpovídající původnímu návrhu MŽP), který vrací účast obecně v ochraně přírody (tedy navíc ještě u významných krajinných prvků a krajinného rázu).
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.3.2023 13:16 Reaguje na Daniel Vondrouš
Vážený pane , tyhle těšínský jablíčka rozdávejte někomu ,kdo o životním prostředí nemá ponětí, ale nechoďte s tim na Ekolist.

Seznámil jste se vůbec s disentním názorem 7 soudců ÚS, kde změna stavebního zákona=vyloučení spolků , prošla pouze o jden hlas v plénu ?

Víte vůbec něco o České společnosti pro právo životního prostředí a odborných názorech top právníků pro oblast ŽP na paskvil , který obhajujete ?

Vnímáte také, že ČR je signatářem Úmluvy o krajině ,součásti našeho právního řádu ?

Znáte názory a doporučení EU na aplikaci Aarhuské úmluvy, zejména z pohledu práva dotčené veřejnosti na účasti ve správních řízeních,kde mohou být dotčeny zájmy ochrany životního prostředí ?

Celá vládní garnitura se může hluboce stydět , jak poplivala polistopadový odkaz ochrany životního prostředí.
Být na živu bývalý ministr ŽP Josef Vavroušek , tak vezme bič a seřeže vás tak, že si týden nesednete.

Kdybyste laskavě zvedl zadek a navštívil např. Lipensko, Králický Sněžník , Hrubý Jeseník ,tak byste tu hrůzu mohl vidět na vlastní oči.
Ale to bych po vás chtěl hodně, experte !

Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

8.3.2023 15:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kampaň ekologických organizací za účast veřejnosti jsem s dovolením z pozice ředitele Zeleného kruhu připravil a vedl já. Takže něco vím o Ústavní žalobě, kterou jsme těsně prohráli, i o všech dalších našich krocích. Česká společnost pro životní prostředí je samozřejmě součástí týmu. Teď už pár měsícu pracuji na MŽP, s kolegy z nevládek jsme samozřejmě v přímém kontaktu. Výsledkem dobré veřejné kampaně kolegů ze ZK a dobré práce úředníků MŽP je pozměňovací návrh (k vládnímu návrhu JES), který částečně vrací účast veřejnosti (jak ho zmiňuju já i předsedkyně výboru pro ŽP v článku). Ještě podstatnější je, že Petr Hladík už pro něj dokázal získat koaliční podporu a následně podporu poslaneckých výborů. Vedle toho předložili Piráti ještě o něco lepší a širší návrh (ten, který prosazovalo MŽP původně). Věřím, že alespoň pro kompromisní návrh koaliční poslanci na plénu ruku zvednou a po pětiletém temnu konečně rozšíří účast veřejnosti. Pokud se to povede, bude to ale jen první krok v rozšiřování účasti. Na MŽP připravujeme další nápravu osekávání účasti veřejnosti za minulých dvou vlád - např. v oblasti územního plánování.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.3.2023 16:24 Reaguje na Daniel Vondrouš
Vážený pane Vondrouši,

nezaplétejme se do planých diskuzí. Nechtěl jsme být příkrý na vás, ale vysloveně mě frustruje katastrofální stav ,který vznikl účelovým osekáním práv dotčené veřejnosti, novelou stavebního zákona díky poslanci Foldynovi a Adámkovi. Vláda tam nic takového nedávala.

Místo toho, aby se koalice hlásící se k evropským hodnotám urychleně dohodla na nápravě stavu , dělají se pouze kosmetická vylepšení,
a vy to dobře víte.

Tím bych považoval diskuzi za uzavřenou z mé strany.
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

9.3.2023 14:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
Z mé strany ještě ne. Kvůli katastrofálnímu stavu osekávání účasti za minulých vlád usilují ekologické organizace posledních 5 let o návrat účasti před rok 2018. Návrh MŽP, který to zajišťoval se nepodařilo do textu vládní novely prosadit. Obrat nastal až v posledních týdnech, kdy se MŽP a osobně Petru Hladíkovi podařilo prosadit do pozměňovacího návrhu podpořeného vládní koalicí návrat účasti před rok 2018 u rozhodování o kácení stromů a chráněných druzích. Tato dvě témata byla v řízeních nejčastější a zároveň nejdůležitější, proto jimi (a jen jimi) také ekologické organizace ve svém požadavku na návrat účasti argumentovaly. Tento koaliční návrh už prošel výbory a má slušnou šanci - i přes odpor opozice - na schválení. Zároveň byl Piráty předložen i původní návrh MŽP, který rozšiřuje účast ještě o něco víc. Kosmetický tedy není ani jeden z těchto návrhů. Ekologické organizace při veřejném prosazování a MŽP při věcné přípravě a politickém prosazování odvedli svou práci. Uvidíme, jestli ji odvedou také všichni koaliční poslanci a schválí návrat účasti veřejnosti před rok 2018 z velké většiny (koaliční návrh s podporou vlády) či dokonce zcela (návrh Pirátů).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.3.2023 08:13
ČR je na asi 160. místě ve složitosti a tím pádem délce i ceně stavebního řízení z celého světa. Něco tak brutálně zbyrokratizovaného se hned tak nwvidí. Já se ale obávám, že to není jenom tenhle zákon, spíš mi to připadá jako dost typický jev naší státní správy.
Když člověk vidí ten šaškec v parlamentu, kde se 97 hodin projednává zcela banální zákon o změně valorizací penzí, desetiletí se táhnoucí soudní procesy s banálními podvody atd. atd., tak se diví, že tento stát ještě vůbec funguje.
Já si myslím, že tohle je hlavní důvod, proč máme třetinové platy než Němci a Rakušáci, a i s vysokými daněmi není na důchody a stále se sekají dluuhy.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.3.2023 18:44
Něco jiného dopravní infrastruktura, kde je zpoždění přes 20let minimálně a
něco jiného je hlídání developérů a papalášů, v národních parcích, chráněných regionech, že !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist