https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/strasburk-jako-prvni-mesto-ve-francii-zavadi-tramvajovou-nakladni-dopravu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Štrasburk jako první město ve Francii zavádí tramvajovou nákladní dopravu

23.9.2024 12:05 | ŠTRASBURK (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Město Štrasburk představilo novinku v zásilkové dopravě ve Francii. Od nynějška budou lidem poštovní zásilky doručovat i tramvaje. Podle agentury AFP si město od projektu slibuje, že se tím sníží dopravní zácpy.
 
Cílem experimentu, který potrvá do 26. října, je ulevit přetížené dopravě ve městě. Uvedl to na tiskové konferenci Alain Jund, ekologista a šéf dopravy v alsaské metropoli, která má více než 500 000 obyvatel.

"Chceme z města dostat alespoň část kamionů. Prospěje to kvalitě ovzduší," řekl Jund. Zlepšit se má i celková kvalita života a veřejného prostoru. "Méně kamionů a aut znamená více místa pro lidi i pro obchodníky," dodal.

Zaměstnanci poštovního třídicího střediska v Schiltigheimu na severu Štrasburku vloží balíky do velkých pytlů. Ty potom dodávky převezou a vyloží na konečné tramvajové stanici B v sousedním Hoenheimu. Odtud budou putovat na jednu ze zastávek v centru města. Tam se balíčků do 30 sekund ujme pošťák, který je roztřídí, naloží na kolo a vydá se na svou trasu.

Denně projde poštovním třídicím střediskem v Schiltigheimu až 9000 balíčků. Plán města je, že první náklad vyjede ze střediska v devět hodin ráno a poslední ve dvě odpoledne. Do města má tramvaj dorazit vždy půl hodiny po dopravní špičce.

Několik německých měst pokoušelo realizovat podobné projekty už v roce 2020, ale neúspěšně. O tramvajové nákladní dopravě se uvažovalo už dříve i ve Francii. Město Saint-Étienne nedaleko Lyonu se ji chystalo zavést v roce 2017, nakonec z toho ale sešlo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

23.9.2024 15:28
Několikrát se to neosvěčilo, tak je to třeba zase zopakovat.

Je fakt, že tramvaj je ve Štrasburku díky jaderné energii téměř bezemisní.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist