https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/strecha-nove-prazske-cistirny-bude-volne-pristupna-a-porostla-suchomilnymi-rostlinami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Střecha nové pražské čistírny bude volně přístupná a porostlá suchomilnými rostlinami

10.1.2018 13:27 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vizualizace plánované podoby střechy čistírny odpadních vod.
Vizualizace plánované podoby střechy čistírny odpadních vod.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Letos v srpnu by měla být dokončena stavba nové pražské čistírny odpadních vod na Císařském ostrově. Její střecha by měla být volně přístupná veřejnosti a osázena suchomilnými květinami. Informovala o tom dnes radní pro životní prostředí Jana Plamínková.
 

Kdysi se podle Jany Plamínkové uvažovalo i o tom, že by na zatravněné střeše čistírny odpadních vod byla kavárna. „Nepřijde mi to jako úplně šťastný nápad. I přes všechny filtry a technologie budeme stále na střeše čistírny odpadních vod, kde se prostě nějaké pachy mohou objevit,“ říká Plamínková. Podle ní bude mnohem lepší dojít si do kavárny buď do Stromovky, kde se opravuje Šlechtova restaurace, nebo na druhý břeh do Troji.

„Střecha čistírny bude volně přístupná a má sloužit například pro venčení psů nebo procházky. Budou tam samozřejmě i lavičky,“ dodává Plamínková. Velká část střechy nové čistírny bude na úrovni okolního terénu. Snahou bylo co nejvíce stavbu začlenit do krajiny Císařského ostrova.

Běžnou trávu, jako je například v nedaleké Stromovce, ale na střeše čistírny nečekejte. „Udržovat na Císařském ostrově klasický trávník by bylo velmi nákladné,“ vysvětluje Plamínková. Místo se jednou oseje suchomilnými rostlinami, které patří do suchého trojského údolí, a zbytek se nechá na tom, jaké další rostliny tam příroda zanese.

Kromě kavárny se také v minulosti uvažovalo o tom, že by se na střeše zbudovalo parkoviště pro potřeby nedaleké pražské zoo. Nápad ale podle Plamínkové přišel až v době, kdy bylo vydané stavební rozhodnutí a projekt již nešlo změnit.

Praha v souvislosti s pražskou čistírnou řeší, jak bude v budoucnu nakládat s čistírenskými kaly. Podle Plamínkové Praha připravuje zadání odborným firmám, aby zpracovaly soupis všech technologických řešení, které přicházejí do úvahy. "Trochu se tu potýkáme s tím, jak najít odborníky na danou oblast, kteří by byli opravdu nezávislí a nestranní. Česko je přeci jenom malý rybníček," říká Plamínková.

Video zachycuje staveniště čistírny odpadních vod v listopadu 2017:


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist