https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studenti-budou-hledat-chytra-reseni-pro-zivotni-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studenti budou hledat „Chytrá řešení pro životní prostředí“

19.11.2010 09:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
Roman Šťáhlavský (Accenture) a Pavel Drobil při zahájení soutěže Chytrá řešení
Roman Šťáhlavský (Accenture) a Pavel Drobil při zahájení soutěže Chytrá řešení
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Nápady, jak odstranit znečištění vody, snížit emise, rozpoznat škodliviny nebo zlepšit recyklaci, by měla přinést soutěž Chytrá řešení. Ta se obrací na studenty středních a vysokých škol, kteří v případě úspěchu dostanou šanci svůj nápad realizovat v komerčních podmínkách.
 

„Pokud nejde sloučit trvale udržitelný rozvoj se sociálními zájmy, pak se musíme vrátit na stromy,“ prohlásil ministr Pavel Drobil. Podle něj ale je možné udržitelný rozvoj sladit s tím, aby nepoklesl sociální standard a aby se česká ekonomika modernizovala směrem k „zelenému růstu.“ A právě tomu by měla nová soutěž pomoci - čistšímu životnímu prostředí a zároveň zvýšení konkurenceschopnosti české ekonomiky. „Neustále se mi vyčítá věta o tom, že chci dýchat za český průmysl. Český průmysl ale musí dýchat tak, abychom mohli dýchat i my ostatní,“ dodal Drobil.

Soutěž Chytrá řešení má shromáždit studentské nápady a návrhy, jak zlepšit životní prostředí, ale vybraným projektům pomoci s realizací . „Podmínky soukromých firem jsou tvrdé. Nestačí přijít s dobrým nápadem. Je potřeba přijít s dobrým nápadem, který se dá realizovat,“ říká předseda akademie věd (AVČR) Jiří Drahoš.

Projekty mohou studenti přihlásit pomocí formuláře na stránce Chytrá řešení pro životní prostředí. Šanci mají do 20. prosince. Na otázku, zda to není termín poněkud šibeniční, předseda AVČR Drahoš říká: „Buď nápady někdo má, nebo nemá. A pokud nemá, tak nepomůže termín ani do poloviny března“.

Projekty budou bezprostředně po doručení posuzovat vždy dva odborníci z akademie a jeden zástupce soukromých firem. Soutěží se ve čtyřech tématických kategoriích - technologie pro čištění vod a pro snížení emisí, recyklace materiálů a odpadů a vývoj nových analytických postupů pro detekci škodlivin. Také věkové kategorie jsou čtyři – střední školy, bakalářský, magisterský a doktorandský stupeň. Do druhého kola, které by mělo proběhnout v druhé polovině ledna, postoupí dvacet studentů. „Postupuje pět studentů z každé věkové kategorie, bez ohledu na téma jejich projektu,“ vysvětluje Lenka Mlynářová z ministerstva životního prostředí.

Vybraní studenti budou prezentovat své nápady před porotou, ve které bude mít své zástupce vedle akademické a soukromé sféry i ministerstvo. Ti, kteří zvítězí, by měli dostat pomoc, aby mohli své nápady realizovat v běžném tržním prostředí. Autorská práva zůstanou plně jejich.

Soutěž podporují dvě soukromé firmy, Accenture a Bochemie Group, které mají zajistit financování budoucích projektů. „Byl bych rád, kdyby se v budoucnu podobné fondy na studentské projekty staly součástí dobrovolných dohod, které uzavíráme se soukromými firmami,“ řekl novinářům Pavel Drobil.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist