https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-firmy-ignorujici-opatreni-stran-klimatu-mohou-ztratit-ctvrtinu-hodnoty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Firmy ignorující opatření stran klimatu mohou ztratit čtvrtinu hodnoty

20.9.2022 10:02 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přední zemědělské a potravinářské firmy by mohly do roku 2030 ztratit až čtvrtinu hodnoty, pokud se nepřizpůsobí novým vládním požadavkům a chování spotřebitelů v souvislosti se změnami klimatu. Vyplývá to ze studie vydané v rámci kampaně Race to Zero, kterou zaštiťuje OSN. Na dílčí výsledky výzkumu dnes ještě před zveřejněním upozornila agentura Reuters.
 
Výzkum se zabýval tím, jak se by se mohlo dařit 40 velkým společnostem, které zahrnují zemědělské producenty i maloobchodní prodejce potravin, ve scénářích považovaných za klíčové pro snižování emisí. Výzkum bere v úvahu možnost, že vlády zpoplatní emise uhlíku nebo že spotřebitelé sníží spotřebu masa.

Ze studie například vyplývá, že pokud by firmy nepřijaly nové postupy, jejich hodnota by se do roku 2030 snížila v průměru asi o sedm procent, což odpovídá přibližně 150 miliardám dolarů (3,7 bilionu Kč) ve formě ztrát investorů. Zpráva zároveň uvádí, že stejné společnosti mají v této souvislosti i nové příležitosti, jako je maso rostlinného přístupu anebo obnova lesů.

Studie žádné konkrétní názvy firem neuvádí. Výzkumníci použili údaje společnosti Vivid Economics, která je součástí poradenské firmy McKinsey. Podrobněji bude výzkum představen na summitu Climate Week, který se od roku 2009 každoročně koná v New Yorku souběžně se zasedáním Valného shromáždění OSN. Zástupci mezinárodních firem, států a občanské společnosti se na něm věnují opatřením v oblasti klimatu.

Zjištění výzkumu podle zastánců kampaně Race to Zero ukazují důležitost předchozích problémů investorům a společnostem, aby z portfolií a podnikání vyřadily komodity spojené s produkty, jako je dobytek, palmový olej a sója, které přispívají k odlesňování. Více než stovka světových lídrů se loni zavázala, že do konce desetiletí zastaví a zvrátí odlesňování a degradaci půdy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.9.2022 10:15
Neuvěřitelné ideologické a zelené bláboly. Stejně jako v ČR před rokem ´89.
Kdo není členem KSČ nemůže v naší společnosti zaujmout patřičné postavení.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

20.9.2022 15:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zeleny "klimaticky" kolovratek stale jede. Podobne jako se
v lete 1989 jeste nektere stranickem sekretariaty snazily udrzovat retoriku, nemennou nekdy z dob 50 let a jako vetsina ceskych novin jeste v dubnu roku 1945 jakoby drzela linii, ze tisicileta rise tu bude navzdy. Zrovna tak si i dnes par mesicu pred kritickou zimou 2022/23 mnozi ocividne mysli, ze "klimaticka agenda" prezije nepochroumana roky, ktere nas ted cekaji
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.9.2022 19:04 Reaguje na Miloš Zahradník
Mě by celkem zajímalo, jestli ta zelená agenda je povinnost pro firmy ze zákona nebo zatím jen různé studie NGO, které se na ní chtějí přiživovat.
Odpovědět

Viktor Šedivý

20.9.2022 19:19 Reaguje na Jarka O.
De facto ze zákona.
Třeba ve výběrovém řízení dnes mimo ekonomických parametrů hodnotíte i ideologické. Takže výrobce drahého šmejdu může "zelenou omáčkou" zvítězit nad kvalitním produktem.
Banky jsou při poskytování úvěrů povinny posuzovat kdejakou blbost. Takže zda půjčit peníze firmě najednou nezávisí na tom, zda je firma zdravá a má realisticky postavený plán, ale kolik má ve vedení "lesbických černošek na vozíku" a kolik FV panelů na střeše.

Nějak přestávám vidět významné rozdíly proti tomu, jak řídili ekonomiku komouši.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.9.2022 20:17 Reaguje na Viktor Šedivý
To nemůžu posuzovat, jestli takhle blbli, snad ne, nicméně jestli ano, tak to byl důvod krachu, nemyslíte? Tehdy mírového.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

20.9.2022 20:47 Reaguje na Jarka O.
Komouši blbli, ale stím rozdílem, že aspoň vybudovali (ale také i ukradli) a udržovali měkdy sice né sice moc vzorně fundament bez kterého by stát samostatně nefungoval. Dneska máme hovno obalené půjčkami.
Odpovědět

Viktor Šedivý

20.9.2022 23:31 Reaguje na Jarka O.
Samozřejmě vnější znaky blbnutí byly jiné. Ono je ale celkem jedno, jaká ideologie se za tím skrývá, když odmítám řešení technicky a ekonomicky rozumná a zvolím raději řešení ideologicky žádoucí. Do pekel to vede vždycky.
Odpovědět

Viktor Šedivý

20.9.2022 10:19
Ztráta hodnoty? Z čistě ideologických důvodů budou firmy nevyhovující zelenému diktátu odřezávány od finančních služeb (pojištění, úvěrování).

Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

20.9.2022 11:21
A to proboha to nemohou nechat na spořebitelých. Prostě většina národá usoudí, že třeba jako maso néé - nebude poptávka a pak automaticky nebude nabídka. Ale tohle asi nehrozí, takže jinak -ideologicky.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.9.2022 16:24
Připadá mi, že to psali nějací humanitní novináři, kteří vůbec netuší, že sója je "plodina budoucnosti", tj relevantní náhrada masa (tzn zmiňované "maso rostlinného původu"). V tom případě nechápu, proč ji zařadili jako nevhodnou, s tím, že "podporuje odlesňování", hned v řadě s palmou a dobytkem. Buďto je chyba v překladu, nebo dotyční nevědí, o čem vlastně píšou. Což vůbec nepřkvapuje:-)
Odpovědět

Viktor Šedivý

20.9.2022 19:24 Reaguje na Karel Zvářal
Termín "doublethink" neznáte? Už v tom žijeme.

------
Doublethink je schopnost udržet pohromadě dvě zcela protikladné informace a zároveň oběma pevně věřit. Ⓒ George Orwell
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.9.2022 20:18 Reaguje na Viktor Šedivý
Manipulovaná společnost. Toto ovládají dokonale, a to tak, že si toho skoro nikdo při běžném přečtení nevšimne.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist