https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-na-vyrobu-litru-piva-je-potreba-stejne-vody-jako-na-100-gramu-brambor
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Na výrobu litru piva je potřeba stejně vody jako na 100 gramů brambor

3.5.2025 02:10 | PRAHA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Hans / Pixabay
Na výrobu jednoho litru piva je potřeba stejně vody jako na produkci 100 gramů brambor, 50 mililitrů mléka nebo deseti gramů mouky, chleba nebo kuřecího masa. Vyplývá to ze studie Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka, kterou si nechal vypracovat pivovar Radegast. Jejich zástupci představili výsledky výzkumu tento týden na tiskové konferenci.
 
Vědci sledovali takzvanou vodní stopu. Je to ukazatel, který vyjadřuje, kolik sladké vody se spotřebuje, přímo i nepřímo, při výrobě určitého produktu nebo při vykonání určité činnosti. Je to podobný koncept jako uhlíková stopa, ale zaměřuje se na vodu.

Radegast si nechal změřit svou vodní stopu napříč celou produkcí. Spotřeba vody od semínka ječmene a chmele, přes výrobu až po načepovanou sklenici činí 3,64 litru vody odebrané z vodních zdrojů na litr vyrobeného piva. Přímo v pivovaru nyní spotřebuje 2,29 litru vody na uvaření jednoho litru piva. Podle Josefa Jalůvky, marketingového manažera značky Radegast, je světový průměr 4,5 litru a v Česku 3,4 litru.

Pro potřeby studie vědci vyhodnocovali veškeré potřebné vstupy, včetně například použití hnojiv či závlahy na chmelnicích, veškeré procesy spojené s pěstováním ječmene nebo distribucí či chlazením a oplachováním sklenic v restauracích.

Vodní stopa se rozděluje na modrou, zelenou a šedou. "Modrá stopa, která je nejdůležitější, označuje vodu spotřebovanou v dané časové periodě a pocházející z vodních zdrojů, jako jsou řeky, vodní nádrže nebo podzemní vody. Zelená vodní stopa představuje dešťovou vodu a vodu v půdě, která je využita při růstu plodin. Šedá vodní stopa pak vyjadřuje teoretické množství vody potřebné k naředění znečištění na bezpečnou úroveň, což je hypotetická hodnota," řekl náměstek ředitele ústavu Libor Ansorge.

Nejdůležitější je u výroby piva podle Ansorgeho modrá vodní stopa. Ta zahrnuje vodu využitou při zavlažování chmele, stejně jako vodu spotřebovanou při pěstování ječmene, a to včetně aplikace hnojiv a pesticidů. Dále zahrnuje vodu použitou v procesu výroby sladu, při vaření piva, filtraci a dalších výrobních krocích. Dále sem patří vymývání obalů a stáčecích cest při stáčení piva, stejně jako čištění a údržba výčepních zařízení v hospodách, které rovněž přispívají k této vodní stopě.

Z výsledků studie také vyplynulo, že největší podíl na modré vodní stopě má varna s použitím 1,3 litru vody na litr piva, na druhé místě byla sladovna s 0,52 litru vody na litr vyrobeného piva a na třetím místě stáčírna s 0,47 litru vody.

Manažer udržitelnosti v Plzeňském Prazdroji Jakub Zaoral uvedl, že klimatická změna silně ovlivňuje produkci chmele a ječmene. "Chmel a ječmen jsou pod obrovským tlakem, stejně jako zemědělci, kteří čelí výrazným výkyvům v kvalitě a výnosech. Máme proto rozpracované vědecké projekty zaměřené na chmel, ječmen a další plodiny, které pomohou adaptovat zemědělství na nové podmínky," řekl Zaoral. Implementace principů regenerativního zemědělství podle něj přináší zlepšení zadržování vody v půdě, což je klíčové pro zajištění stabilní produkce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VM

Vladimir Mertan

3.5.2025 13:27
Dáme si radšej ryžu :-) Nevedel som, že zemiaky potrebujú tak veľa vody.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.5.2025 13:57
V zemích Koruny české-
bylo pivo tekutý chleba a v horkých provozech nezbytnost, doufejme že tomu bude tak i nadále, no !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.5.2025 17:26 Reaguje na smějící se bestie
Byl jsem kdysi na brigádě v pivovaru...spousty vody se používá na vymývání lahví... to jsme zase u toho...jsou asi lepší velkoobjemové obaly, jako jsou sudy z kterých se stáčí do přinesených lahví nebo taky džbánů :)
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.5.2025 23:13 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jo, točené pivo, by mělo mít stejné daňové podmínky, jako má tiché víno -
při jeho dnešních, dotují vlastně to laciné pivo v lahvích, plechovkách, petkách, že !
Odpovědět
RV

Richard Vacek

3.5.2025 15:08
Naštěstí víme, že voda se neztrácí, takže jí budeme mít na zemi +- stále stejně. Dokonce se dovede i sama vyčistit - odpaří se a nečistoty zůstanou.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.5.2025 17:30 Reaguje na Richard Vacek
samozřejmě, že vody je v atmosféře stejně ne-li víc... rozložení srážek není stejný.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.5.2025 17:30 Reaguje na Jaroslav Řezáč
je to proces...
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.5.2025 17:58
Co to je zas za údaje. Sice nerozumím výrobě piva, ale dělá se mj. z naklíčeného ječmene. 5% alkoholu odpovídá bajvočko 15 % sladu z ječmene, tzn. 150 g v 1 l piva, a to se vejde do zde udávané 3 l spotřeby vody na ten 1 l.
Tak jak přišli ekodruzi na to, že jinde 3 l vody spotřebují na produkci 10 g mouky?
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

5.5.2025 06:56 Reaguje na Jarka O.
:-))) před pár dny v diskuzi na ČT nějací poslanci o vracení PETek a Alu plechovek, "v 10ti kilogramovém nákupu jsou 2 kg obalů....",a nic... tedy PEtka na 2 litry kojenecké vody váží skoro půl kila,no tak to je argument pro zálohování....
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.5.2025 17:31 Reaguje na Emil Bernardy
Tak poslancům Unileveru, Nestlé, Kolaloky atp. určitě věřme! Asi dělám někde chybu. Vyšlo mi ne že 20% váhy nákupu tvoří obaly, nýbrž asi max. 5%. I ty spotřeby vody na 10 g chleba, 10 g mouky (3 klásky), 10 g masa mi vychází o řád až dva řády nižší než otborníkům;).
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

6.5.2025 07:55 Reaguje na Jarka O.
A to možná počítáte i skleněné obaly....na sto vykřičníků je,že v této diskuzi dobrého redaktora a zástupců lidu neobskurních stran nikdo!!! ani okem nemrknul nad touto nehorázností.
Odpovědět
JO

Jarka O.

6.5.2025 17:26 Reaguje na Emil Bernardy
Diskuzi jsem neviděla, která to byla? Je to smutné.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

7.5.2025 07:39 Reaguje na Jarka O.
...... hledal a našel ! ČRoPlus Podcasty před 8 dny,"Měly by se v čeku zálohovat PET láhve a plechovky?",já to nedoposlouchal .... nedalo se .
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

7.5.2025 07:40 Reaguje na Emil Bernardy
..česku
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.5.2025 06:24 Reaguje na Emil Bernardy
Děkuji. Opravdu se to nedalo...
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

5.5.2025 07:40
Plzeň a Nošovice, pivovary co šetří nejen na vodě, ale hlavně na chmelu
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

5.5.2025 07:40
Plzeň a Nošovice, pivovary co šetří nejen na vodě, ale hlavně na chmelu
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.5.2025 09:52 Reaguje na Karel Pavelka
Hořkost má Radegast z čeho? Vy pivu rozumíte stejně, jako přírodě!
Věnujte se raději své muzeální praxi a nebo se vzdělávejte, než
něco napíšete. Jinak chmel a chmel je rozdíl a jeho úprava, aby
byl co nejlépe použitelný taky. Ono nezáleží pouze na hmotnostním
množství, ale na druhu, kolik obsahuje požadovaných látek pro
výrobu piva. Zkoušel jste třeba divoký chmel? Zkuste si uvařit
domácí pivo a pak mudrujte. Já to v minulosti několikrát zkoušel
a není problém vyrobit patok z prvotřídních surovin, ale je umění
i z méně kvalitních uvařit obstojný nápoj. Teoretik ale umí prd.
Odpovědět

Radek Čuda

5.5.2025 14:43
Tak deset deka erteplí za dvě piva, to není špatnej kšeft:-).
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.5.2025 17:33 Reaguje na Radek Čuda
Prodám řádek erteplí za soudek .... Rebela. :)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist