Studie: Na výrobu litru piva je potřeba stejně vody jako na 100 gramů brambor
Radegast si nechal změřit svou vodní stopu napříč celou produkcí. Spotřeba vody od semínka ječmene a chmele, přes výrobu až po načepovanou sklenici činí 3,64 litru vody odebrané z vodních zdrojů na litr vyrobeného piva. Přímo v pivovaru nyní spotřebuje 2,29 litru vody na uvaření jednoho litru piva. Podle Josefa Jalůvky, marketingového manažera značky Radegast, je světový průměr 4,5 litru a v Česku 3,4 litru.
Pro potřeby studie vědci vyhodnocovali veškeré potřebné vstupy, včetně například použití hnojiv či závlahy na chmelnicích, veškeré procesy spojené s pěstováním ječmene nebo distribucí či chlazením a oplachováním sklenic v restauracích.
Vodní stopa se rozděluje na modrou, zelenou a šedou. "Modrá stopa, která je nejdůležitější, označuje vodu spotřebovanou v dané časové periodě a pocházející z vodních zdrojů, jako jsou řeky, vodní nádrže nebo podzemní vody. Zelená vodní stopa představuje dešťovou vodu a vodu v půdě, která je využita při růstu plodin. Šedá vodní stopa pak vyjadřuje teoretické množství vody potřebné k naředění znečištění na bezpečnou úroveň, což je hypotetická hodnota," řekl náměstek ředitele ústavu Libor Ansorge.
Nejdůležitější je u výroby piva podle Ansorgeho modrá vodní stopa. Ta zahrnuje vodu využitou při zavlažování chmele, stejně jako vodu spotřebovanou při pěstování ječmene, a to včetně aplikace hnojiv a pesticidů. Dále zahrnuje vodu použitou v procesu výroby sladu, při vaření piva, filtraci a dalších výrobních krocích. Dále sem patří vymývání obalů a stáčecích cest při stáčení piva, stejně jako čištění a údržba výčepních zařízení v hospodách, které rovněž přispívají k této vodní stopě.
Z výsledků studie také vyplynulo, že největší podíl na modré vodní stopě má varna s použitím 1,3 litru vody na litr piva, na druhé místě byla sladovna s 0,52 litru vody na litr vyrobeného piva a na třetím místě stáčírna s 0,47 litru vody.
Manažer udržitelnosti v Plzeňském Prazdroji Jakub Zaoral uvedl, že klimatická změna silně ovlivňuje produkci chmele a ječmene. "Chmel a ječmen jsou pod obrovským tlakem, stejně jako zemědělci, kteří čelí výrazným výkyvům v kvalitě a výnosech. Máme proto rozpracované vědecké projekty zaměřené na chmel, ječmen a další plodiny, které pomohou adaptovat zemědělství na nové podmínky," řekl Zaoral. Implementace principů regenerativního zemědělství podle něj přináší zlepšení zadržování vody v půdě, což je klíčové pro zajištění stabilní produkce.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (20)
Vladimir Mertan
3.5.2025 13:27smějící se bestie
3.5.2025 13:57bylo pivo tekutý chleba a v horkých provozech nezbytnost, doufejme že tomu bude tak i nadále, no !
Jaroslav Řezáč
3.5.2025 17:26 Reaguje na smějící se bestiesmějící se bestie
3.5.2025 23:13 Reaguje na Jaroslav Řezáčpři jeho dnešních, dotují vlastně to laciné pivo v lahvích, plechovkách, petkách, že !
Richard Vacek
3.5.2025 15:08Jaroslav Řezáč
3.5.2025 17:30 Reaguje na Richard VacekJarka O.
3.5.2025 17:58Tak jak přišli ekodruzi na to, že jinde 3 l vody spotřebují na produkci 10 g mouky?
Emil Bernardy
5.5.2025 06:56 Reaguje na Jarka O.Jarka O.
5.5.2025 17:31 Reaguje na Emil BernardyEmil Bernardy
6.5.2025 07:55 Reaguje na Jarka O.Jarka O.
6.5.2025 17:26 Reaguje na Emil BernardyEmil Bernardy
7.5.2025 07:39 Reaguje na Jarka O.Karel Pavelka
5.5.2025 07:40Karel Pavelka
5.5.2025 07:40Břetislav Machaček
5.5.2025 09:52 Reaguje na Karel PavelkaVěnujte se raději své muzeální praxi a nebo se vzdělávejte, než
něco napíšete. Jinak chmel a chmel je rozdíl a jeho úprava, aby
byl co nejlépe použitelný taky. Ono nezáleží pouze na hmotnostním
množství, ale na druhu, kolik obsahuje požadovaných látek pro
výrobu piva. Zkoušel jste třeba divoký chmel? Zkuste si uvařit
domácí pivo a pak mudrujte. Já to v minulosti několikrát zkoušel
a není problém vyrobit patok z prvotřídních surovin, ale je umění
i z méně kvalitních uvařit obstojný nápoj. Teoretik ale umí prd.