https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sucho-je-podle-myslivcu-jednim-z-duvodu-ubytku-drobne-zvere
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sucho je podle myslivců jedním z důvodů úbytku drobné zvěře

23.5.2019 00:30 | LYSÁ N.L. (ČTK)
Stavy drobné zvěře, do které se řadí například zajíc, bažant nebo kachna, neklesají podle Janoty pouze v České republice, ale i ve většině zemí Evropy. / Ilustrační foto
Stavy drobné zvěře, do které se řadí například zajíc, bažant nebo kachna, neklesají podle Janoty pouze v České republice, ale i ve většině zemí Evropy. / Ilustrační foto
Dlouhodobé sucho v České republice je jedním z důvodů úbytku drobné zvěře. Mezi další důvody patří například přirození predátoři. Včera to v Lysé nad Labem na Nymbursku, kde začal 24. ročník mezinárodní výstavy myslivosti, řekl jednatel Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Janota.
 

Jednou z příčin sucha v krajině je podle Janoty špatné zemědělské hospodaření. Převládají obrovské lány, kde se voda nezadrží. Krajina podle něj není rozčleněná keři nebo polními cestami. "Do půdy se nedostává živočišná hmota, nemáme hnůj, nezaorává se, půda se utužuje, nemá schopnost vodu zadržet," uvedl.

Stavy drobné zvěře, do které se řadí například zajíc, bažant nebo kachna, neklesají podle Janoty pouze v České republice, ale i ve většině zemí Evropy. "Je opravdu potřeba, aby se nad tím někdo zamyslel a řekl stop," uvedl.

Náprava způsobu zemědělského hospodaření bude podle něj obtížná. "Tam to závisí na společné zemědělské politice. Je to byznys a ta cesta bude hodně složitá," dodal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

23.5.2019 07:50
To možná taky,ale kam se schová zajíc,bažant,koroptev? Na obrovských lánech bez mezí a remízků nemají šanci přežít.
Odpovědět
MM

Milan Milan

23.5.2019 08:37
Ale, ale. Stavy drobné zvěře před rokem 89 byly poměrně vysoké, výborný vývozný artikl, večerní jízda autem téměř jistě zajíc pod koly, sucho bylo vždy, lány byly ještě větší. Myslím že největší podíl kromě např. likvidace bažantnic,je vysoký počet zpravidla chráněných predátorů především dravých ptáků, nebo i vysoké stavy lišek a skladba pěstovaných plodin... Mláďata jsou prostě vylovena dřív než stačí dospět,ani řepku žrát nebudou. Člověk zasáhl do koloběhu přírody chráněním některých druhů dravců, ale ten chce žrát a lovit. A taky se to děje, jízda autem žádný zajíc, ale na 1 km u silnice třeba 3-4 dravci číhající na stromech. Hony a co se odloví? Hlavně prasata, lišky,něco vysoké a pak sem tam zajíc, nebo bažant, kachen je trochu víc.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

23.5.2019 12:03 Reaguje na Milan Milan
V přirozeném koloběhu přírody je vyvážený stav mezi kořistí a predátory. Nic nevyhyne a nic se nepřemnoží. Není zasahováním do tohoto koloběhu, když jej člověk respektuje a ponechává svému vývoji. Rovnováhu v přírodě narušuje myslivost, zbytečný přežitek z dob minulých. A ti dravci číhají hlavně na hlodavce, bez nich byste chroustal v pečivu mnohém víc jedů, než teď.
Odpovědět

23.5.2019 11:47
Pokud by myslivci měli zájem na zvýšení počtu drobné zvěře, přestali by ji lovit. A sami by navrhli její zařazení na seznam chráněných živočichů. To ale samozřejmě neudělají, přestože na maso toho běhá v lesích dost ( prase,vysoká ). Místo toho tradiční nářky na predátory ( = konkurenci ).
Odpovědět

Jan Škrdla

23.5.2019 18:02
Dívám se, že zdejší diskuzi navštívili samí "odborníci" na myslivost.
Souhlasit by se dalo akorát s prvním příspěvkem (alespoň zatím).

Pro ilustraci posílám odkaz na statistiku https://www.czso.cz/csu/czso/historie-a-soucasnost-lesniho-a-vodniho-hospodarstvi-n-e7lyl6x4da
Jinak když se podíváte na oddíl 2 Myslivost, tak uvidíte, že se dříve lovilo daleko více než dnes (a to se třeba chytali zajíci a posílali do západní Evropy).

Co se týká predátoru - zajíci, koroptve a bažanti si dávno zvykli na lišky a dravce (jiná věc jsou toulaví psi a kočky) - kdyby ne, tak by dávno vyhynuli. Důležité je, aby měli dostatek úkrytů, kde se mohou schovat.

Také je důležité, aby měli dostatek potravy v průběhu roku a také místo, kde mohou vyvést mladé. To na velkých lánech, zvláště pokud se tam pěstuje kukuřice, nemají.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

24.5.2019 10:34 Reaguje na Jan Škrdla
Když tedy kritizujete příspěvky, tak napište ( konkrétně ) co není - podle vás - pravda v těch dvou posledních před vámi.
Odpovědět

Jan Škrdla

24.5.2019 12:40 Reaguje na Josef Mozek
Připadne mi, že máte zášť vůči myslivcům, a tudíž vaše reakce nejsou zcela objektivní.
V přirozené krajině sice funguje vyvážený stav mezi kořistí a predátory. Naopak v silně narušené krajině těžko můžete počítat, že se v krátké době dostane přirozeným vývojem do rovnováhy.
Např. v intenzivně obdělávané krajině chybí velcí predátoři, kteří by regulovali stav spárkaté zvěře, navíc zde nemají moc dobré podmínky k existenci.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

24.5.2019 13:06 Reaguje na Jan Škrdla
Jak jsem si myslel, obecné bláboly a žádné argumenty, kterými byste něco vyvrátil. Drobná zvěř a její predátoři tvoří vyrovnaný stav, a to i v krajině, jaká je dnes. Rovnováhu narušují myslivci svými hony, kdy zastřelí vše, co vyletí nebo vyleze z křoví.
Co se týká větší zvěře, tam připouštím, že je nutná regulace kvůli obnově lesa a nemožnosti rozšíření velkých šelem úplně všude. Tuto regulaci prasat a vysoké ovšem myslivci dělají nedostatečně, dle dostupných publikovaných názorů. Naopak je tíží predátoři, a to malí i velcí. Případů otrav dravců i zastřelených predátorů přibývá, divíte se , že obrovská část veřejnosti má velmi negativní názor na myslivost?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist