https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/suezsky-pruplav-od-kvetna-zvysi-poplatky-za-tranzit-lodi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Suezský průplav od května zvýší poplatky za tranzit lodí

24.3.2022 00:47 | KÁHIRA (ČTK)
Tanker plavící se Suezským kanálem
Tanker plavící se Suezským kanálem
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Suezský průplav zvýší od května poplatky za tranzit lodí. Oznámil to správce této dopravní tepny spojující Středozemní a Rudé moře. Navýšení se dotkne například ropných tankerů, jež tvoří podstatnou část plavidel, které průplav využívají. Informovala o tom agentura AP.
 

Podle správce průplavu je navýšení poplatků "v souladu s významným růstem globálního obchodu". Větší výnosy mají jít na další rozvoj infrastruktury. V současnosti pokračují práce na prodloužení obousměrného úseku kanálu.

Navýšení tarifu pro ropné tankery vzroste z pěti na 15 procent nad běžný tranzitní poplatek. Nákladní lodě s automobily a dalším zbožím si připlatí o 14 procent nad běžný tarif průplavu. Navýšení se bude týkat i dalších druhů lodí.

Loni Suezský průplav zvýšil tržby o 12,8 procenta na rekordních 6,3 miliardy dolarů (přes 135 miliard Kč). Vodní cestou loni proplulo 20 649 plavidel, což je proti předchozímu roku nárůst o deset procent. Vloni průplav na několik dní zablokovala kontejnerová loď Ever Given.

Suezský průplav byl otevřen v roce 1869 a v současné době jím prochází kolem deseti procent světového obchodu, včetně sedmi procent globálních dodávek ropy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist