https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/suma-na-uspory-energii-v-nizkoprijmovych-domacnostech-se-zdvojnasobi-na-3-miliardy-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Suma na úspory energií v nízkopříjmových domácnostech se zdvojnásobí na 3 miliardy korun Aktualizováno

26.1.2023 14:57 | PRAHA (ČTK)
Na rozdíl od programu Nová zelená úsporám mohou žadatelé získat plnou podporu, nemusí tedy část projektu financovat z vlastních peněz. Navíc pokud byly stavební úpravy provedeny po 12. září 2022, mohou lidé zažádat o dotace i zpětně.
Na rozdíl od programu Nová zelená úsporám mohou žadatelé získat plnou podporu, nemusí tedy část projektu financovat z vlastních peněz. Navíc pokud byly stavební úpravy provedeny po 12. září 2022, mohou lidé zažádat o dotace i zpětně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo životního prostředí zdvojnásobí kvůli zájmu veřejnosti sumu určenou na podporu energetických úspor v nízkopříjmových domácnostech na tři miliardy korun. Přijímání žádostí otevřelo 9. ledna, do dneška jich úřad přijal 8306 za 951 milionu korun. Největší je zájem o dotace na výměnu oken. Průměrná výše dotace je 116 000 korun a 91 procent žádostí podali senioři. Data dnes na tiskové konferenci shrnul vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL), který dočasně vede ministerstvo životního prostředí.
 

Jako ministr práce a sociálních věcí Jurečka uvedl, že je lepší poskytnout nízkopříjmovým domácnostem peníze na úspory, než vyplácet podporu na bydlení. Na příspěvek na bydlení ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo za prosinec miliardu Kč, za celý rok osm miliard korun, konstatoval.

Díky elektronizaci podávání a zpracování žádostí v těchto dnech Státní fond životního prostředí rozesílá žadatelům v takzvané Nové zelené úsporám Light první desítky milionů korun, uvedl ředitel fondu Petr Valdman. Ušetřit na energiích tak podle něj budou moci lidé už v této topné sezoně.

Průměrný věk žadatelů je podle ministerstva 72 let, nejstarší žadatelka pochází z Královéhradeckého kraje a je jí 96 let. Nejvíce žádostí přichází ze Středočeského a Moravskoslezského kraje, v přepočtu na počet obyvatel v regionech vede Královéhradecký kraj a Vysočina.

Na rozdíl od programu Nová zelená úsporám mohou žadatelé získat plnou podporu, nemusí tedy část projektu financovat z vlastních peněz. Navíc pokud byly stavební úpravy provedeny po 12. září 2022, mohou lidé zažádat o dotace i zpětně. V takovém případě musí doložit zprávu o realizovaném opatření a také jeho fotodokumentaci.

O dotace se žádá elektronicky. Podle ministerstva potřebují zájemci doklad o vlastním bankovním účtu, formulář odborného posudku, fotodokumentaci stávajícího stavu a potvrzení prokazující čerpání důchodu či příspěvku na bydlení. S podáváním žádostí pomáhá poradenský síť podporovaná státem.

Ministerstvo chystá pro letošní rok spustit také další vlnu kotlíkových dotací v krajích ČR na výměnu starších kotlů zranitelných domácností. Nyní jedná o změně podmínek standardního programu Nová zelená úsporám pro bytové domy a společenství vlastníků bytových jednotek, například o rozšíření o lehká opatření pro úspory energií. Chce otevřít možnosti energetických úspor a instalací fotovoltaiky maximu domácností, zvažuje proto možnost kombinace dotací a nízkoúročených půjček. Novinky plánuje zveřejnit v polovině roku.

I když ceny plynu v posledních týdnech klesají, enormní navýšení cen v minulém roce podle Jurečky ukázalo, že je lepší být na jejich ceně nezávislý, investovat do úspor a alternativních zdrojů.

Program Nová zelená úsporám Light je financovaný z evropského modernizačního fondu, který čerpá z prodeje dvou procent celkového počtu emisních povolenek obchodovaných v EU.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ludmila ŘÍh

27.1.2023 14:27
Tak to je mazec že se dá opravdu ušetřit takové peníze. My jsme díky https://www.jis.cz/textilni-roletky-den-noc/ textilním roletkám mnohem více produktivnější než by tomu bylo bez nich. Je ten rozdíl opravdu vidět. Každý si udělá představu o tom co je pro tělo lepší když spí 4 a když spí 8 hodin že.
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

12.12.2023 06:13
Taky máme nízkoenergetický dům a to, co ušetříme za režie, tak můžeme investovat. Manžel objevil investice do půjček u https://www.julu.cz/investment-offer/ a nejdřív investoval 10 000 Kč a naposledy mi říkal, že už má v oběhu něco přes 50 000 Kč. Trochu jsem znejistila, ale budu mu věřit že ví, co dělá :-) .
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist