https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sumava-eviduje-mirny-pokles-poctu-turistu-v-porovnani-s-predchozimi-roky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šumava eviduje mírný pokles počtu turistů v porovnání s předchozími roky

27.7.2023 22:11 | VIMPERK (ČTK)
Turisté na Šumavě.
Turisté na Šumavě.
Foto | Kubaj / Flickr.com
Šumava v letní sezoně eviduje mírný pokles počtu turistů v porovnání s předchozími roky. Důvodem může být ekonomická situace, kdy lidé více šetří a například kvůli tomu neinvestují do dovolené. Nižší počet návštěvníků registrují strážci šumavského národního parku i někteří ubytovatelé. Vyplývá to z informací ČTK.
 

"Přesnější data zatím nemáme a budeme je znát po sezoně. Ale všichni postřehli, že návštěvníků je letos na Šumavě méně," řekl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. Zatímco v minulých letech vyhledávaná střediska, jako je Kvilda nebo Modrava, v letních měsících plnily denně tisícovky turistů, nyní je v těchto místech pohyb lidí výrazně nižší. "Například na Modravě bývalo zvykem, že centrální parkoviště bylo při svátečních dnech na začátku července zcela zaplněné, letos byla přibližně třetina míst prázdných," řekl.

Dodal, že také strážci národního parku evidují nižší počet turistů na tradičně vyhledávaných místech. Jde třeba o jezera Plešné, Čertovo, Černé nebo Prášilské. "Pozitivní zprávou ale je, že také letos ubylo přestupků, které správci řeší. Zdá se, že na Šumavu nepřestali jezdit lidé, kteří to tu mají rádi a mají k přírodě vztah," uvedl Dvořák.

Nižší poptávku registrují také někteří ubytovatelé. V minulých letech bývaly kapacity hotelů a penzionů rezervovány několik týdnů před začátkem prázdnin. "Letos je to jiné. V porovnání s minulými roky jsme tak na 60 procentech obsazenosti. Dříve bylo naprosto normální, že v dubnu jsme měli zaplněnou kapacitu na prázdniny. Teď je to jinak a pořád jsou volné termíny," uvedl Pavel Bače z penzionu Kovárna v Pěkné.

Dodal, že přesně neví, proč propad počtu návštěvníků nastal. Připustil však, že není vyloučeno, že současnou situaci ovlivnila ekonomická situace. "Lidé zřejmě více šetří a hodně se rozmýšlejí, za co peníze utratí," řekl také Dvořák.

Šumavská horská služba ale podle jejího náčelníka Michala Janďury zatím nezaznamenala snížení počet úrazů a zranění. "Zásahů máme srovnatelně jako v minulých letech. Druhá polovina července bývá na Šumavě z pohledu návštěvnosti tradičně a dlouhodobě slabší, v srpnu tu pak zase těch turistů bývá více," řekl Janďura.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.7.2023 22:16
K tomu by dozajista fundovaně promluvil Václav B. s jeho teorií růstu Růstu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.7.2023 07:23
Což je jenom dobře !
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

29.7.2023 13:17
Pojedu ted na par dni s vnuky pod Boubin. Poradte, kam je mam vzit. Nahore jsem uz nekolikrat sice byl ale v pralese zatim ne. Co, co se o pralese a
jeho "managementu" pod kuratelou Sunapu a CHKO docitam v mediich mne velmi odpuzuje ale kam se na te Suave vlastne dnes vypravit, aby se clovek nenas*al z rady tech nepratelskych omezeni, ktgere tam milovnikum Sumavy "ochranari" v poslednich desetiletich nakladli. (Pozn. na Lusenu, Roklanu Arberu, Jezerni hore atd. i v udolich pod nimi jsem uz byl, k pramenum Vltavy mne nikdo nedostane - byl bych asi prilis znechucen. Dobrou alternativou se mi jevi jit s vnuky cakat se nekam do sterku Vltavy, at jiz Teple nebo Studene a jisteze mimo rezervace - kde by opet hrozil stret s militantnimi ochranari
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

29.7.2023 13:20 Reaguje na Miloš Zahradník
Pardon za preklepy :) a vnukum je 4 a 6 let. Odkud se da napr. poridit dobry snimek pralesa teleobjektivem? Ohledne toho pralesa ctu porad jen o samych novych zakazech
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist