https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sumava-vodaci-na-vltave-nebudou-smet-pouzivat-padla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šumava: Vodáci na Vltavě nebudou smět používat pádla

1.4.2011 11:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Příště už bez pádel!
Příště už bez pádel!
Národní park Šumava přijal nový návštěvní řád. Dotkne se v největší míře vodáků. Dosud platné omezení o počtu lodí, které smějí horní tok Vltavy splout, bude zrušeno. Ale kvůli ochraně vzácné škeble nebudou smět vodáci používat pádla. Ekolistu to potvrdil zdroj blízký pramenu Vltavy.
 

Vedení parku kvůli omezení počtu lodí na Vltavě čelilo nátlaku vodácké lobby. „Po mnoha jednáních jsme dospěli ke kompromisu. Omezení v počtu lodí, které smějí na řeku, jsme zrušili,“ říká Josef Máslo, vedoucí říční plavby Národního parku Šumava. „Ale kvůli ochraně perlorodky říční, což je děsně vzácný mlž nebo plž, teď přesně nevím, jsme se dohodli na tom, že vodáci nebudou používat pádla,“ doplnil hlavní biolog národního parku Marek Somárek.

Vodáci jsou s dohodou spokojeni. „Pádlovat můžeme rukama. A nebo se prostě necháme unášet proudem. Beztak od pádlování bolí ruce,“ řekl Ekolistu vysloužilý vodák Béda. Podle majitele půjčovny turistických lodí je to vstřícný krok pro ekonomický rozvoj regionu. „Pádla jsem prodal kolegům na Sázavě a utržené peníze jsem investoval do lehkých naftových motorů. Ty návštěvní řád nezakazuje,“ říká Petr Člunek.

Jediní, kdo budou smět při plavbě na Vltavě používat pádla, bidla či vesla, budou pracovníci parku, dohlížející na respektování návštěvnického řádu. Nemohou však oni sami vzácnou škebli ohrozit? „To v žádném případě,“ říká Petr Šumáček z technické sekce parku. „Park sice disponuje řadou smrkových pádel, ale nemá ani jednu kánoi,“ říká Šumáček. „A i kdybychom nějakou loďku sehnali, tak víme naprosto přesně, kde se obě škeble nacházejí. Přemístili jsme je do fontánky před ministerstvem životního prostředí,“ vysvětluje Petr Šumáček.

Do budoucna se chystá ještě jedna změna návštěvního řádu. Ta by upravila chování turistů v lese. Zvažuje se, že by návštěvníci v národním parku mohli nejen sbírat lesní plody a klest, ale i kácet smrky. A to včetně smrků v první zóně. „To by elegantně vyřešilo celý problém s kůrovcem,“ říká entomolog parku Jan Brouček, který si nepřál být jmenován. „Vycházím z toho, že pokud na Šumavě nebudou žádné smrky, nebude zde ani kůrovec.“


reklama

 
Další informace |
Standa Blábol

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist