https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svaz-pivovaru-je-proti-zavedeni-zaloh-na-pet-lahve
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svaz pivovarů je proti zavedení záloh na PET lahve

26.6.2019 00:26 (ČTK)
Svaz pivovarů a sladoven ČR se postavil proti zavedení zálohového systému na PET lahve, jak jej navrhly Karlovarské minerální vody (KMV). / Ilustrační foto
Svaz pivovarů a sladoven ČR se postavil proti zavedení zálohového systému na PET lahve, jak jej navrhly Karlovarské minerální vody (KMV). / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Svaz pivovarů a sladoven ČR se postavil proti zavedení zálohového systému na PET lahve, jak jej navrhly Karlovarské minerální vody (KMV). Pivovary, které se v květnu připojily k výzvě Zálohujme, jejímž cílem je zavedení systému, podle svazu převážně v PET lahvích nevyrábí, sdělili včera zástupci svazu, který je hlavní profesní organizací pivovarů. Zavádění záloh by podle svazu bylo ekonomicky nevýhodné a narušilo současný recyklační systém. Pokud by se totiž plasty zálohovaly, sloužily by jako materiál pro nové lahve, neplnily by se znovu. Zástupci iniciativy Zálohujme sdělili, že jiné státy, které zálohový systém zavedly, hodnotí výsledky pozitivně.
 

"Pivní produkce se ze 77 procent dostává ke spotřebiteli v opakovaně použitelných obalech, to znamená v sudech a tancích nebo ve skleněných lahvích, které jsou z absolutní většiny zálohované. Češi navíc dlouhodobě patří k evropské špičce v třídění komunálního odpadu a velice dobře u nás funguje stávající systém sběru a recyklace plastů organizovaný společností Eko-kom," řekla výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová. Dodala, že podle dostupných informací se v současnosti vytřídí 82 procent vyprodukovaných nápojových PET lahví a z nich je 87 procent recyklováno.

"Argumentace svazu pivovarů a sladoven vychází ze sporných čísel o třídění a recyklaci. Tato data bohužel nejsou veřejně dostupná či ověřitelná. Analýza materiálových toků od Institutu Cirkulární Ekonomiky, ale ukázala, že v ČR se vysbírá jen 69 procent PET lahví uvedených na trh a zrecykluje 57 procent. Ve světle toho má ČR opravdu co dohánět, přičemž podle nás jí v tom může pomoci právě zálohový systém," řekli zastánci systému. Podle nich je naopak škoda, že se svaz nezabývá recyklací plechu.

Svaz podle Ferencové podporuje investice do většího sběru a recyklace ve stávajícím systému. "Zavedení nového systému zálohování PET lahví nedává smysl ekonomicky a mohlo by poškodit funkčnost stávajícího, roky budovaného systému tak, jak se tomu stalo v minulosti například v Německu," uzavřela.

V květnu iniciativa Zálohujme informovala, že se k ní připojilo 15 firem, nově šlo o Pivovar Bernard, Žatecký a Tradiční pivovar v Rakovníku. Zálohujme založily v roce 2018 KMV, Institut cirkulární ekonomiky a Vysoká škola chemicko-technologická. Podporu vyjádřila také Sodovkárna Kolín a platforma Replechuj zaměřená na recyklaci plechovek. K iniciativě se přidaly také pivovar Krakonoš, Měšťanský pivovar Strakonice, pivovar Poutník a Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod.

Zálohový systém by podle iniciativy Zálohujme zvýšil recyklaci obalů z PET a kovu na 90 procent ze současných 57,5 procenta. Ze studie, kterou v lednu iniciativa prezentovala, vychází, že by systém také snížil dopady výroby těchto obalů o 28 procent. Záloha na lahev by měla být tři koruny a týkala by se balených vod, nealkoholických nápojů, piva a ciderů. V loňském říjnovém průzkumu agentury Ipsos vyjádřilo souhlas se zálohami 61 procent respondentů.

Systém má mezi odborníky také odpůrce, kteří se sešli v únoru v rámci Spotřebitelského fóra. Podle Petra Belnera ze společnosti EKO-KOM by systém demotivoval spotřebitele k třídění, Hana Carvová ze Svazu českých a moravských spotřebitelských družstev zase sdělila, že by bylo komplikované naučit spotřebitele nosit PET lahve k výkupu. Další odpůrci uvedli také, že důležitější než zálohový systém na PET lahve je zvýšit recyklaci komunálního odpadu. Svaz měst a obcí vyjádřil obavu nad vyššími náklady do zavedení systému.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

26.6.2019 12:23
A co kdyby si prostě lahve zálohoval ten výrobce, který chce? Proč se někdo pro své ekonomické zájmy snaží prolobbovat předpis, který bude všechny jen otravovat?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.6.2019 14:52
Tato těžce zkoušená planeta dávno pochopila, že jsou i jiné zájmy, než jen zájmy ekonomické. Vratné lahve fungovaly skvěle, podobně to bude i u plastů. A ta švejkovská menšina se holt také bude muset zapojit.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

26.6.2019 17:04 Reaguje na Karel Zvářal
Planeta nic nepochopila, kdyby myslela, tak zde není xx mld. lidí.

Vratné lahve je sociálně inženýrský projekt, který má dva cíle monopoly si ještě více upevní své pozice a výrobci výkupních drtičů a společnost obhospodařující zálohový systém získají nezanedbatelný kšeft ve výši několika mld. Vznikne umělá práce pro vyvolené podnikatelské subjekty, no a někdo z domácnosti dostane novou bezplatnou práci.

Vaše poznámka "vratné lahve fungovaly skvěle ...." svědčí o tom, že jste mimo mísu.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.6.2019 17:17 Reaguje na Vladimír Hošek
:-))) V životě jsem nekoupil pivo v plechovce ani plastu, takže dle vás jsem totálně mimo mísu, že? Nejenže fungovaly, ale fungují dodnes! A podle vaší logiky jste zřejmě v míse, když podporujete kšefty s vlečnými sítěmi na moři, či provoz recyklačních linek.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

27.6.2019 05:32 Reaguje na Karel Zvářal
Tvrdíte - Vratné lahve fungovaly skvěle, podobně to bude i u plastů. Soudím, že si myslíte, že vratné lahve z plastu budou fungovat jako skleněné. Sice používám budoucí čas, ale používám jej jen hypoteticky.

Kde jste přišel na to, že podporuji kšefty s nějakými sítěmi. Recyklační linky podporuji, ale ze zcela jiných důvodů než si myslíte.
Odpovědět

Jan Šimůnek

28.6.2019 09:51 Reaguje na Vladimír Hošek
Vratné plastoivé láhve, fungující jako skleněné, se tu po roce 1989 zkoušely, ale rychle se od toho upustilo, protože se ukázalo, že jejich vymývání je výrazně náročnější než vymývání skleněných.

Vrácené PET láhve se drtí a přeměňují na surovinu (zpravidla nižší kvality než originální PET), z níž se něco vyrábí (třeba tašky nebo tepelné izolace). Aby se z nich daly znovu vyrobit láhve, musely by se velice dobře vymýt, což by sežralo vodu, energii apod. a zanechalo větší ekologickou stopu než výroba PET na stejné množství nových flašek.
Pokud povinnost mytí přenesete na spotřebitele, tak bude ekologická stopa toho mytí ještě větší (rozdíl mezi malo a velkovýrobou), byť bude rozptýlená a zelení lháři ji budou moci zatloukat.
V podstatě nejefektivnější a nejekologičtější je jejich pálení.

Německý systém zálohování PET je založen na tom, že každá PET láhev má unikátní čárkový kód, bez něhož (v čitelném stavu) láhev nelze vrátit (respektive inkasovat zpět zálohu). Proto je také tisknut barvou, která se rozmaže už na orosené láhvi po jejím vytažení z chladničky. Láhve také nelze vrátit jinde, než v obchodním řetězci (případně skupině obchodních řetězců) než kde byla zakoupena, a nelze ji vrátit ani v jiné spolkové zemi, než ve které byla zakoupena.
Celý systém je tudíž založený na tom, aby se těch láhví vrátilo co nejméně, protože je financován z propadlých záloh. S tímto systémem financování (= okrádáním spotřebitelů) se netají ani propagátoři zavedení záloh na PET láhve u nás.

U toho piva může hrát roli to, že pivu v PET láhvích by konkurovaly skleněné láhve, soudky, plechovky apod., takže kdo by zavedl vratné PET láhve, by patrně přišel o významnou část zákazníků.
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

4.11.2019 14:53 Reaguje na Jan Šimůnek
Píšete, s prominutím, lži. Po roce 1989 vyzkoušela zálohované PET lahve v ČR jedna firma - Coca cola. Neustoupila od nich kvůli vymývání, ale - dle vlastních slov - kvůli ekonomice prodeje. Prodávala totiž vedle sebe zálohované (10 Kč) a nezálohované lahve se stejnými obsahy v oprávněném očekávání, že to "nevyjde". Drcený PET se vymývá vždy a stejně - technologie na výrobu nových lahví funguje - nyní na našem trhu 25%, funguje ale už 50% podílu a připravují se lahve s 80% podílem recyklátu. Lahve lze samozřejmě ve všech evropských zemích, kde systém funguje vrátit vždy v každém obchodě (v dané zemi), který prodává PET lahve bez omezení. Návratnost se pohybuje nad 90%, v Německu 96%.
Odpovědět
ZF

Zdeňka Firstová

1.7.2019 13:53
Jestli se vrácené plastové lahve znovu nenaplňují, stačí jen přidat speciální kontejnery na plastové lahve, aby se nemíchaly s ostatním plastem a víčka v mikrotenovém sáčku, aby je nikdo nemusel vybírat po jednom (to děláme od té doby, co je nikdo už nechce)
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

4.11.2019 14:55 Reaguje na Zdeňka Firstová
V tom problém není - plasty se stejně vesměs dotřiďují. Ale recyklace PET lahví je jen 57%. V zálohovém systému až 96% a to je celkem rozdíl.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist