https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svedska-aktivistka-greta-thunbergova-dnes-slavi-18.narozeniny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Švédská aktivistka Greta Thunbergová dnes slaví 18. narozeniny

3.1.2021 21:18 | STOCKHOLM (ČTK)
Známá švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová dnes oslavila své 18. narozeniny. V rozhovoru s britským nedělníkem The Sunday Times uvedla, že si jako dárek k narozeninám přeje, aby každý udělal pro záchranu planety vše, co je v jeho možnostech. Na věcech prý ekologická aktivistka nelpí.
 

"Nejsem tím druhem osoby, který příliš prožívá své narozeniny," řekla listu. Pokud by si měla vybrat nějaký hmotný dárek k narozeninám, tak by chtěla náhradu za rozbitá světla na svém kole.

Thunbergová, která proslula mimo jiné odmítáním cestování letadlem, v rozhovoru uvádí, že nelpí na věcech a požitcích. "K tomu, abych se cítila šťastná nepotřebují létat do Thajska ani kupovat nové oblečení, takže to necítím jako oběť," uvedla. Oblečení si podle svých slov půjčuje či obstarává výměnou, pokud nelze jinak, kupuje použité.

Odmítá ale přímo kritizovat celebrity, které mluví o boji proti klimatickým změnám, ale jejich styl života není příkladem uhlíkové úspornosti. "Existuje riziko, že budete kritizováni a nikdo vás nebude brát vážně, když budete o těchto věcech (ekologii) mluvit, a pak se budete chovat jinak, než jak kážete," řekla.

Listu The Sunday Times také řekla, že se necítí být vůdkyní nějakého hnutí. Politiky vyzývá, aby více poslouchali vědce, sama ale nechce navrhovat konkrétní opatření proti změnám klimatu. "Kdybych mluvila o daních či novém zeleném údělu, tak bych se dostala na úroveň stranické politiky, ale klimatická krize přesahuje stranickou politiku," uvedla.

Thunbergová se proslavila, když v roce 2018, ve svých 15 letech, začala sama chodit protestovat před sídlo švédského parlamentu ve Stockholmu za lepší ochranu klimatu. Její příklad následovaly tisíce mladých lidí po celém světě, kteří jsou nespokojení s přístupem politiků ke klimatické krizi. V roce 2019 se stala osobností roku časopisu Time a byla navržena na Nobelovu cenu za mír.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PD

Pavel Dudr

4.1.2021 08:53
A víte, jakou má kvalifikaci tato klimatoložka? Herectví.
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.1.2021 09:48 Reaguje na Pavel Dudr
To je kvalifikace pro klimatologa velmi důležitá.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

4.1.2021 12:56 Reaguje na Jan Šimůnek
Prakticky nejdůležitější.
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.1.2021 16:10
Mohli by jí dát kelímek Selského rozumu, který propagují soudruzi aktivisté pro seniory na internetu. Nicméně si nemyslím, že by jí pomohl.
Odpovědět
JC

Jan Cedič

10.1.2021 20:22
Ta holka si dost zahrává. Nešlap holka hadovi na ocas. Někdo by si to mohl vyložit tak, že ho tvá rada, aby každý udělal co může, přiměje k tomu, že ti udělá tečku na čele.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist