https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svetovi-lidri-podle-papeze-nedelaji-dost-v-boji-proti-zmenam-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Světoví lídři podle papeže nedělají dost v boji proti změnám klimatu

5.10.2023 01:12 | VATIKÁN (ČTK)
Laudate Deum je podle AP "aktualizací" papežovy encykliky nazvané Laudato si z roku 2015.
Laudate Deum je podle AP "aktualizací" papežovy encykliky nazvané Laudato si z roku 2015.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Papež František vyzval světové lídry, aby se zavázali plnit klimatické cíle a zpomalili tak změny klimatu dříve, než bude příliš pozdě. Podle agentury AP to uvedl ve své nové apoštolské exhortaci nazvané Laudate Deum.
 

"Nikdo nemůže ignorovat, že v posledních letech jsme byli svědky extrémních fenoménů, častých období neobvyklého tepla, sucha a dalších sténání Země, které jsou hmatatelnými projevy tiché nemoci, která se týká nás všech," uvedl papež v dokumentu podle agentury EFE. Varoval před "nezvratným" poškozením planety a posteskl si, že opět platí nejvyšší cenu chudí a ti nejzranitelnější. Podle něj už nezbývá moc času zabránit ještě tragičtějším škodám.

Papež v dokumentu podle AP vydal morální imperativ, aby svět přešel od fosilních paliv k čisté energii s opatřeními, která jsou "účinná, povinná a snadno monitorovatelná".

"To, co se po nás žádá, není nic jiného než určitá odpovědnost za dědictví, které po sobě zanecháme, až odejdeme z tohoto světa," míní hlava katolické církve.

Laudate Deum je podle AP "aktualizací" papežovy encykliky nazvané Laudato si z roku 2015, v níž se podle AP poprvé zabýval tématem ochrany klimatu. Podle papeže byla nová exhortace na toto téma nezbytná, protože "naše kroky nebyly dostatečné". Svět se přitom podle papeže "hroutí a možná se blíží k bodu zlomu".

Dokument Laudate Deum Vatikán zveřejnil včera, na svátek svatého Františka z Assisi, podle něhož si současná hlava katolické církve zvolila jméno a který je mimo jiné patronem zvířat a přírody. Papež v tomto dokumentu nabádá lídry k závazným ekologickým cílům, o nichž by se mělo jednat na konferenci OSN o změně klimatu COP28, jež se uskuteční začátkem prosince v Dubaji.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

5.10.2023 07:40
Světoví lídři by měli zároveň i brzdit populační explosi. Ale aby to dělali jen křesťané je taky kontraproduktivní, jako green deal jen v Evropě..
Odpovědět
pk

pepa knotek

5.10.2023 08:19
Ve Vatikánu by se hlavně měli začít víc modlit nebo jim bouchnou Flegrejská pole, co maj za humny, a nebudou se stačit divit kolik CO2, SO2 a dalších plynů odtamtaď vyfičí.
Odpovědět
kk

karel krasensky

5.10.2023 14:16
Na hle tak on je papež i znalec klimatu.Ještě by se mohla vyjadřit Kletečková a je to jakžtakž v kupě
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.10.2023 15:50
A co dělá v boji proti změnám klimatu církev? Nic. Vlastně to ještě podporuje, protože odsuzuje antikoncepci, která může bránit růstu populace a tím i změnám klimatu.
Odpovědět
VN

Vilém N

6.10.2023 09:39
Světoví lídři se modlí k Pánu. Dělají něco špatně?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist