https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svetovi-lidri-se-maji-ucastnit-summitu-ke-klimatu-od-jeho-zacatku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Světoví lídři se mají účastnit summitu ke klimatu od jeho začátku

29.10.2015 09:55 | PAŘÍŽ (ČTK)
Klimatická konference v Paříži potrvá do 11. prosince. Všeobecně se doufá, že se podaří uzavřít "historickou dohodu" všech zemí planety k omezení globálního oteplování
Klimatická konference v Paříži potrvá do 11. prosince. Všeobecně se doufá, že se podaří uzavřít "historickou dohodu" všech zemí planety k omezení globálního oteplování
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nadcházející světové klimatické konference v Paříži (COP 21) se už od zahájení 30. listopadu zúčastní nejméně 80 šéfů států a vlád včetně amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho čínského protějšku Si Ťin-pchinga. Oznámil to za pořadatelskou zemi francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.
 

"S prezidentem Françoisem Hollandem jsme se rozhodli pozvat šéfy států už na první den, nikoli až na konec, jak tomu bylo (na předchozí konferenci) v Kodani. To totiž mělo tehdy dva následky: vyjednávači čekali s vyjednáváním na šéfy států a šéfové států nakonec nic nevyřešili," vysvětlil Fabius.

Klimatická konference v Paříži potrvá do 11. prosince. Všeobecně se doufá, že se podaří uzavřít "historickou dohodu" všech zemí planety k omezení globálního oteplování. Lídři zemí se podle předsedající Francie mají osobně účastnit debat. Očekává se podle Fabiuse hlavně účast všech nejvyšších evropských představitelů.

Konference vyvrcholí schůzkou na úrovni ministrů 8. až 10. listopadu v Paříži. "Bude to důležitý okamžik," ujistil šéf francouzské diplomacie. Očekává účast více než 80 ministrů a kýžený kompromis na základě dosavadních dlouholetých vyjednávání.

Barack Obama koncem září vyzval k ambiciózní dohodě v rámci boje proti klimatickým změnám. "Za dva měsíce bude mít svět možnost se sjednotit kolem silné globální dohody," řekl Obama na fóru OSN k udržitelnému rozvoji světa. Podotkl přitom, že změna klimatu je hrozbou pro rozvoj.

Dohoda z Paříže by měla nahradit Kjótský protokol z roku 1997. Kodaňský klimatický summit v roce 2009 nesplnil očekávání. Až nyní se snad dosáhne nové a ambicióznější celosvětové závazné dohody o omezení emisí oxidu uhličitého (CO2). K největším znečišťovatelům ovzduší skleníkovými plyny přitom patří USA a Čína.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist