Syrovátka prý nahradí ropu. Alespoň při výrobě potravinových fólií
Důležitým požadavkem na vlastnosti obalu je, aby udržel potraviny čerstvé po dlouhou dobu. Materiál musí potravinu ochránit před kyslíkem, vlhkem a chemickou či biologickou kontaminací.
Zatím vše nasvědčuje tomu, že běžně používané drahé obaly se složitou chemickou strukturou by tak v budoucnosti mohl nahradit materiál vyrobený z proteinů syrovátky, tekutiny, která zbude po sražení mléka, informuje server EurActiv. Vědec Klaus Noller z Fraunhoferova ústavu pro výrobní techniku a balení (IVV) v německém Freisingu je přesvědčen o tom, že závěr, k němuž on a jeho kolegové v nedávné době došli, se postará „o konec fólií“, které sice čerstvost potravin udrží, ale jsou velmi těžko recyklovatelné a biologicky rozložitelné.
Nollerův tým na výzkumu syrovátky pracuje již tři roky v rámci projektu Wheylayer (Syrovátková vrstva) a doufá, že syrovátkový obal bude již za dva roky běžně dostupným artiklem. Vědci si jsou úspěchem svého objevu natolik jisti, že už požádali o jeho patentování. Syrovátka se sice dále zužitkovává v potravinářském průmyslu, ale podle serveru Euronews se kolem 40 % produkce syrovátky vyhazuje.
Už dnes jsou k dostání plasty, které nevznikly z ropy, ale pocházejí z bramborového či kukuřičného škrobu nebo z celulózy. Vyrábí se z nich jak jednorázové plastové nádobí, čajové sáčky, ale i nejrůznější obaly a jiné předměty. Výhodou tzv. bioplastů je, že výsledný plast bývá zpravidla dobře biologicky rozložitelný a pro výrobu se využívají obnovitelné zdroje. V současnosti je výroba bioplastů ale stále závislá i na energii získané z neobnovitelných zdrojů. Jak ve vlastním auditu zjistil italský výrobce bioplastů Novamont, na získání kilogramu plastu na bázi škrobu je potřeba půl kilogramu ropy a spotřebuje se téměř 80 % energie, která je nutná pro výrobu klasického polyethylenu.
reklama
Další informace |
Dále čtěte |
Online diskuse
Neni to tak snadne - 15. 1. 2012 - PepaPytlíky se udělají samy? Nikde jsem neřekl, že musíme konzumovat sušenou syrovátku, vždyť to může být "syrovátkový sýr", nebo něco jiného. Za tři roky jde něco vymyslet, nebo se snad pletu? Původní myšlenky zněla. Je nezbytné vyrábět z potravin obaly? Je takový obal cenově výhodnější, než klasický papír, či folie? Nebo je to řešení, ať to stojí co to stojí, však to spotřebitel zaplatí. |





Plovoucí skleněné kuličky se mohou stát novým ekologickým čističem vody. Tým českých vědců hledá partnery pro testování
Investice firem z jihu Moravy do životního prostředí vzrostly o 803 milionů korun
Liberec testuje, jak ochladit město s pomocí substrátu z recyklovaného skla