https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/syrovatka-nahradi-ropu-alespon-pri-vyrobe-potravinovych-folii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřSyrovátka prý nahradí ropu. Alespoň při výrobě potravinových fólií

14.1.2012 03:51 | PRAHA (Ekolist.cz)
Syrovátka. Nový zdroj suroviny pro výrobu obalů.
Syrovátka. Nový zdroj suroviny pro výrobu obalů.
Foto | foonus / Flickr
Plastové obaly určené pro balení potravin by mohly mít novou konkurenci. Má se jí stát fólie vyrobené ze syrovátky, která zůstává jako odpadní materiál při zpracování mléčných výrobků. Alespoň tak plánuje tým vědců ze šesti evropských zemí. Kromě syrovátky mají obaly z ropy řadu dalších konkurentů: plasty z rostlinných škrobů nebo celulózy.
 

Důležitým požadavkem na vlastnosti obalu je, aby udržel potraviny čerstvé po dlouhou dobu. Materiál musí potravinu ochránit před kyslíkem, vlhkem a chemickou či biologickou kontaminací.

Zatím vše nasvědčuje tomu, že běžně používané drahé obaly se složitou chemickou strukturou by tak v budoucnosti mohl nahradit materiál vyrobený z proteinů syrovátky, tekutiny, která zbude po sražení mléka, informuje server EurActiv. Vědec Klaus Noller z Fraunhoferova ústavu pro výrobní techniku a balení (IVV) v německém Freisingu je přesvědčen o tom, že závěr, k němuž on a jeho kolegové v nedávné době došli, se postará „o konec fólií“, které sice čerstvost potravin udrží, ale jsou velmi těžko recyklovatelné a biologicky rozložitelné.

Nollerův tým na výzkumu syrovátky pracuje již tři roky v rámci projektu Wheylayer (Syrovátková vrstva) a doufá, že syrovátkový obal bude již za dva roky běžně dostupným artiklem. Vědci si jsou úspěchem svého objevu natolik jisti, že už požádali o jeho patentování. Syrovátka se sice dále zužitkovává v potravinářském průmyslu, ale podle serveru Euronews se kolem 40 % produkce syrovátky vyhazuje.

Už dnes jsou k dostání plasty, které nevznikly z ropy, ale pocházejí z bramborového či kukuřičného škrobu nebo z celulózy. Vyrábí se z nich jak jednorázové plastové nádobí, čajové sáčky, ale i nejrůznější obaly a jiné předměty. Výhodou tzv. bioplastů je, že výsledný plast bývá zpravidla dobře biologicky rozložitelný a pro výrobu se využívají obnovitelné zdroje. V současnosti je výroba bioplastů ale stále závislá i na energii získané z neobnovitelných zdrojů. Jak ve vlastním auditu zjistil italský výrobce bioplastů Novamont, na získání kilogramu plastu na bázi škrobu je potřeba půl kilogramu ropy a spotřebuje se téměř 80 % energie, která je nutná pro výrobu klasického polyethylenu.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist