https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tajici-ledovec-v-alpach-posunul-hranici-mezi-svycarskem-a-italii-i-s-chatou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tající ledovec v Alpách posunul hranici mezi Švýcarskem a Itálií i s chatou

5.8.2022 01:58 | Zermatt (Švýcarsko) (ČTK)
Chata Rifugio Guide del Cervino
Chata Rifugio Guide del Cervino
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | PD / Wikimeda Commons
Tající ledovec v Alpách posunul hranici mezi Švýcarskem a Itálií. Hranici tam totiž určuje rozvodí, tedy na kterou stranu odtéká voda. Horská chata poblíž vrcholku Testa Grigia, která dosud ležela výhradně v Itálii, se tak ocitla napůl mezi oběma zeměmi. Spor teď komplikuje rekonstrukci chaty a vyvolává dotazy návštěvníků, píše zpravodajský server The Guardian.
 

Chata Rifugio Guide del Cervino stojí v nadmořské výšce 3480 metrů nad mořem na ledovci, který se posouvá. Dřevěná budova se 40 lůžky a dlouhými dřevěnými stoly vyrostla na skále v roce 1984. Tehdy celá ležela na italském území. Dnes už jsou dvě třetiny, včetně většiny postelí a restaurace, na území Švýcarska.

Obě země začaly jednat o tom, na čí straně chata stojí, v roce 2018. Ke kompromisu došly loni v listopadu ve Florencii, ale podrobnosti dohody jsou tajné. Na veřejnost se dostanou až po schválení švýcarskou vládou, což bude nejdříve příští rok.

Hranice mezi Švýcarskem a Itálií měří 734 kilometrů, její část vedoucí přes Alpy je určená linií rozvodí. Ledovec Theodul mezi lety 1973 a 2010 ztratil téměř čtvrtinu svého objemu a odkryl skálu, na které spočíval. Sousedící země teď musí překreslit asi sto metrů hranic. Podobné změny obvykle řeší geodeti, vysvětlil Alain Wicht ze švýcarské národní mapovací agentury Swisstopo. V tomto případě se ale do sporu zapojili i politici.

"Hádáme se o území, které nemá velkou cenu," řekl Wicht. "Pak je tam ale jedno místo, kde leží budova a to rázem dává pozemku finanční hodnotu," dodává.

Na spory politiků nebere ohled provozovatel boudy Lucio Trucco. "Chata zůstane italská, protože jsme vždy byli italští. Jídelníček je italský, víno je italské a daně jsou italské," prohlásil Trucco.

Dlouholetý spor oddálil nezbytnou renovaci budovy. Obce ani na jedné straně hor totiž nebyly schopné vydat nezbytné stavební povolení. Rekonstrukce nebude s největší pravděpodobností hotová ani při otevření nové lanovky na Klein Matterhorn na italské straně vrcholků, plánované na konec roku 2023.

Zatímco lyžařská střediska ve středních polohách bojují kvůli globálnímu oteplování s ubývajícím sněhem, střediska na ledovcích se chystají na příval lyžařů. Na svazích Zermatt-Cervinia se lyžuje i v létě, přestože to poškozuje ledovec.

"Musíme zdejší oblast zvelebovat, protože to bude určitě ta poslední (lyžařská destinace), která zanikne," říká odhodlaně Trucco.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist