https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/teplota-atmosfery-se-projevuje-i-na-teplote-podzemni-vody-byt-tlumene-a-se-zpozdenim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Teplota atmosféry se projevuje i na teplotě podzemní vody, byť tlumeně a se zpožděním

18.11.2014 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Analýza dat ukázala, nejen že se podzemní vody oteplují, ale že toto oteplování je v závěsu za oteplováním atmosféry. „Globální oteplování se na podzemní vodách projevuje přímo, ale s určitým zpožděním,“ popisuje Peter Bayer.
Analýza dat ukázala, nejen že se podzemní vody oteplují, ale že toto oteplování je v závěsu za oteplováním atmosféry. „Globální oteplování se na podzemní vodách projevuje přímo, ale s určitým zpožděním,“ popisuje Peter Bayer.
Foto | Kecko / Flickr
Před globálním oteplováním se nic neschová. Ani podzemní voda. Jak ukazuje nová studie ETH Zurich, teplota atmosféry se projevuje i na teplotě podzemní vody, byť tlumeně a se zpožděním. Oteplené podzemní vody může mít negativní dopady na její kvalitu i na podzemní ekosystémy.
 

Vědci měli k dispozici dlouhodobé nepřetržité měření teploty podzemní vody z okolí Kolína nad Rýnem a Karlsruhe. Místní provozovatelé vodovodů zde už čtyřicet let provádějí měření podzemních vod. Data se týkají jak mělkých podzemních vod, tak vod do hloubky 60 metrů od povrchu.

„Taková data byla pro nás dar z nebes,“ říká o unikátních záznamech Peter Bayer z Geologického institutu Švýcarský federální technologický institut v Curychu (ETH Zurich). Srovnatelnou řadu dat se vědcům nikde jinde dohledat nepodařilo.

Analýza dat ukázala, nejen že se podzemní vody oteplují, ale že toto oteplování je v závěsu za oteplováním atmosféry. „Globální oteplování se na podzemní vodách projevuje přímo, ale s určitým zpožděním,“ popisuje Bayer hlavní zjištění studie, kterou vědci publikovali v časopise Hydrology and Earth System Sciences.

Během čtyřiceti let došlo v nepravidelných intervalech i k několika ochlazením atmosféry. Teplota podzemních vod s určitých zpožděním tento teplotní trend atmosféry následovala.

Atmosféra se za jednu dekádu posledních padesáti let ohřála v průměru o 0,13° C. Podle nejrůznějších studií se ohřívalo i podzemí. Vědci však zpravidla zkoumali pevné podzemí, bez toků podzemních vod.

Teplota podzemí přirozeně kopíruje rozdíly teplot atmosféry. Přenos energie se uskutečňuje prostřednictvím vedení tepla a prouděním podzemní vody. Voda funguje jako výměník tepla, který umožňuje přepravovat teplo podzemím.

Důsledky těchto zjištění je těžké teď domyslet. Vyšší teploty by mohly ovlivnit podzemní ekosystémy. Případně by se vyšší teplota podzemní vody mohla projevit na živočiších žijících v chladných oblastech, kde podzemní voda vytéká na povrch. Konkrétně pro některé druhy ryb by další oteplování podzemní vody mohlo mít nepříjemné důsledky.

Vyšší teplota má vliv i na chemické složení vody, zejména co se týče nasycenosti dusičnany a uhličitany. Obecně, chemické reakce obvykle probíhají rychleji při vyšších teplotách. Také bakteriální aktivita se při vyšší teplotě zvýší.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist