https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/testy-potvrdily-virus-ptaci-chripky-u-labute-na-uherskohradistsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Testy potvrdily virus ptačí chřipky u labutě na Uherskohradišťsku

11.3.2021 00:24 | ZLÍN (ČTK)
U volně žijících ptáků se choroba kromě Zlínského kraje potvrdila také v Libereckém, Olomouckém a Ústeckém kraji a v Praze.
U volně žijících ptáků se choroba kromě Zlínského kraje potvrdila také v Libereckém, Olomouckém a Ústeckém kraji a v Praze.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Testy potvrdily virus ptačí chřipky u uhynulé labutě na Uherskohradišťsku. Našla se ve čtvrtek u Novoveských štěrkových jezer v katastru Ostrožské Nové Vsi. Odborníci u labutě zjistili nákazu subtypem H5N8, který není patogenní pro člověka, řekl ČTK ředitel krajské veterinární správy František Mahdalík.
 

"Žádná opatření se v tomto případě nevyhlašují. Důležité je, že nákazu nemáme nikde v chovu. Tam je to pak složitější, zvířata se musejí utratit," uvedl Mahdalík. Už minulý týden potvrdily testy výskyt subtypu ptačí chřipky H5N8 ve Zlínském kraji u uhynulých kachen divokých na Paseckém potoce ve Zlíně, v případě uhynulé labutě v Kvasicích na Kroměřížsku pak subtyp H5N5.

V České republice je v současnosti deset ohnisek choroby v chovech. Poslední veterináři o víkendu potvrdili v chovech drůbeže ve Velkých Hošticích na Opavsku a v Březnu na Mladoboleslavsku. Ohniska v chovech byla zatím zjištěna v Jihočeském, Středočeském, Pardubickém, Plzeňském a Moravskoslezském kraji a v Kraji Vysočina. U volně žijících ptáků se choroba kromě Zlínského kraje potvrdila také v Libereckém, Olomouckém a Ústeckém kraji a v Praze.

V tuzemsku se ptačí chřipka kromě loňska, kdy museli veterináři vybít kolem 137.000 ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017. V České republice se muselo tehdy utratit 98.000 ptáků, většinou ve velkochovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy. Choroba je nebezpečná pro ptáky, dosud se předpokládalo, že se na lidi nepřenáší. V únoru ale oznámilo Rusko, že zaznamenalo první přenos kmene viru ptačí chřipky A(H5N8) na člověka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist