https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/testy-v-hongkongu-prokazaly-slabou-pritomnost-koronaviru-u-psa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Testy v Hongkongu prokázaly "slabou" přítomnost koronaviru u psa

3.3.2020 00:11 | PEKING (ČTK)
Hongkongské úřady umístily do karantény psa ženy nakažené novým typem koronaviru, předběžné testy totiž u něj prokázaly "slabou" přítomnost viru. / Ilustrační foto
Hongkongské úřady umístily do karantény psa ženy nakažené novým typem koronaviru, předběžné testy totiž u něj prokázaly "slabou" přítomnost viru. / Ilustrační foto
Hongkongské úřady umístily do karantény psa ženy nakažené novým typem koronaviru, předběžné testy totiž u něj prokázaly "slabou" přítomnost viru. Zvíře ale nevykazuje žádné příznaky nemoci, informovala v pátek s odvoláním na hongkongské úřady agentura Bloomberg.
 

Pes se v péči zařízení spravovaného hongkongským ministerstvem pro zemědělství, rybolov a životní prostředí (AFCD) ocitl poté, co se jeho majitelka stala jedním z necelé stovky pacientů, kteří se v Hongkongu nemocí nakazili.

"AFCD momentálně nemá žádné důkazy, že by se domácí mazlíčci mohli virem nakazit nebo byli zdrojem nákazy pro člověka," zdůraznil úřad v prohlášení. "Naše oddělení bude tohoto psa pozorně sledovat a otestuje další vzorky, aby potvrdilo, zda je opravdu infikovaný," dodalo ministerstvo. Podle něj se koronavirus mohl v tlamě a nose psa objevit i kvůli kontaminaci okolního prostředí.

Pokud by se koronavirus u hongkongského psa potvrdil, znamenalo by to první zaznamenaný případ přenosu z člověka na domácího mazlíčka.

Kvůli obavám z přenosu viru mezi člověkem a zvířaty se rozhodla moskevská radnice pochytat toulavé psy, krysy a další živočichy. Proti tomu se ohradili ochránci zvířat i odborníci. Moskevský virolog Nikolaj Nikitin tamním médiím potvrdil, že pro přenos mezi lidmi a například toulavými psy či kočkami neexistují žádné důkazy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist