https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/the-financial-times-biopaliva-mohou-byt-prilezitosti-pro-geneticky-modifikovane-plodiny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

The Financial Times: Biopaliva mohou být příležitostí pro geneticky modifikované plodiny

19.5.2008 09:06 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Podle britských vědců by se výchozí surovinou pro výrobu biopaliv měly stát geneticky modifikované plodiny, protože jsou v mnohých aspektech pro jejich výrobu vhodné, napsal server The Financial Times. V současné době je hojně rozšířen předpoklad, že pěstování surovin na biopaliva je jednou z příčin potravinové krize. Britští vědci minulý týden v časopise Nature Reviews Genetics publikovali studii, v níž tento předpoklad relativizují.
 

Schema čtyřdobého motoru.
Schema čtyřdobého motoru. Automobily by neměly nadále soupeřit s našimi žaludky. Podmínky použití takto zveřejněného obrázku jsou upraveny Volnou licencí GNU pro dokumenty publikovanou na stránce Free Sotfware Foundation.
Foto: Wapcaplet/Wikimedia Commons

Rostliny využívané pro výrobu biopaliv často zaujímají velkou část zemědělské půdy a vytlačují rostliny pěstované pro výrobu potravin. Tím pěstování biopaliv přispívá k prohlubování potravinové krize. Podle vědců však řešení problému existuje - na výrobu biopaliv by se mělo využívat nových geneticky modifikovaných plodin. Ty jsou pro daný účel mnohem vhodnější, napsal Financial Times.

Vědci se v současné době zabývají otázkou, zda by se pro výrobu biopaliv dalo využívat slámy či jiných rostlinných či živočišných produktů. Zabývají se i možností využití travin rostoucích na půdách, které jsou pro obdělávání za účelem produkce potravinových plodin nevhodné.

Vědci se hledáním tzv. biopaliv druhé generace zabývají již od 70. let 20. století. Ve svém bádání neustále narážejí na problém přeměny tzv. odpadních materiálů na kapalné biopalivo. Všechny materiály, které by se pro výrobu biopaliv druhé generace daly využít, totiž obsahují látku jménem lignin. Ten má ale velmi pevnou buněčnou stěnu, kterou je třeba rozložit. To se však vědcům daří zatím pouze v laboratoři.

Mariam Sticklenová z Michiganské státní univerzity uvedla, že problém se špatnou rozložitelností ligninu by mohl být úspěšně vyřešen s využitím genetických modifikací. Podle ní je nutné změnit vlastnosti ligninu obsaženého v plodinách, které by mohly být využívány na výrobu biopaliv. Tím by mohlo být zároveň dosaženo i snížení nákladů na jejich výrobu.

Podle článku Fiony Harveyové uveřejněného dne 17. května 2008 na serveru The Financial Times.



reklama

 
Martina Kollerová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist