https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/the-guardian-vedci-nasa-zkoumaji-zahadne-bahno-na-novem-ostrove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci NASA zkoumají záhadné bahno na novém ostrově

8.2.2019 04:30 | PRAHA (ČTK)
Bahno na nově vzniklém ostrově.
Bahno na nově vzniklém ostrově.
Foto | Dan Slayback / NASA
Vědci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se poprvé vylodili na jednom z nejnovějších ostrovů na světě. Zjistili, že jeho povrch, který se nad mořskou hladinu zvedl teprve před třemi lety, je nyní pokrytý lepkavým, záhadným bahnem, ale také osídlený vegetací a ptáky, napsal zpravodajský server The Guardian.
 

Nový sopečný ostrov se vynořil v oceánu poblíž souostroví Tonga před třemi lety. Je jedním z pouhých tří ostrovů, které se objevily během posledních 150 let a přežily více než jen několik měsíců.

Dan Slayback z Goddardova vesmírného letového střediska NASA nesmírně toužil toto odlehlé místo navštívit, protože vědci zatím mají jen kusé informace o tom, jak a proč vznikají nové ostrovy.

Tým NASA ostrov nejprve sledoval s využitím satelitních snímků a v říjnu loňského roku se na něj poprvé vypravil. Nyní Slayback popsal to, co na místě nalezli, na blogu NASA.

Ostrov se vynořil sopečnou činností z okraje podmořského sopečného kráteru počátkem roku 2015. Zatím zůstává nepojmenovaný, i když se o něm občas mluví jako o Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, což jsou názvy okolních ostrovů.

Slayback a jeho tým se vylodili na ploše, která na satelitních snímcích vypadala jako černá písečná pláž. Ve skutečnosti ji tvořil štěrk o velikosti hrášku, který značně znesnadňoval chůzi.

Na ostrově našli první rostliny, které se tu uchytily patrně poté, co sem jejich semena v trusu zanesli ptáci přelétávající nad ostrovem. Zahnízdila tu sova pálená a také stovky rybáků černohřbetých.

Co ale Slaybacka a jeho tým neustále mate, je světlé, lepkavé, jílu podobné bahno, které ostrov pokrývá. Zatím netuší, co přesně to je, jak to vzniklo a odkud to pochází.

"Na satelitních snímcích je vidět světle zbarvený materiál," řekl Slayback. "Je to světle zbarvené bahno, které je velmi lepkavé. Ale i když jsme ho viděli na vlastní oči, pořád nevíme, co to je, a nemáme jasno ani v tom, odkud to pochází. Protože to není popel."

Tým během své návštěvy na ostrově odebral vzorky hornin na analýzu. Umístil na něj také vysoce přesnou GPS stanici a dron, aby prozkoumal tvar ostrova a zjistil další podrobnosti o tomto neobydleném novém území.

Nyní se na základě údajů pracuje na vytvoření trojrozměrné mapy ostrova a Slayback se svým týmem se na něj chystají vrátit - pravděpodobně v příštím roce - aby provedli další průzkum. Podle nynějších odhadů tento ostrov vydrží až 30 let, než se pod tlakem okolního oceánu znovu propadne pod hladinu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist