https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/the-straits-time-pul-milionu-obyvatel-asie-rocne-umira-kvuli-spatnemu-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

The Straits Time: Půl milionu obyvatel Asie ročně umírá kvůli špatnému ovzduší

13.6.2003 14:29 | PRAHA/MANILA (EcoMonitor)
Půl milionu obyvatel Asie každý rok umírá předčasně. 3,8 milionu trpí zdravotními problémy, jako jsou astma nebo poruchy dýchání. Příčinou této tragédie je znečištění ovzduší, které pochází především ze soukromé dopravy, oznámila tento týden ve své zprávě Asijská rozvojová banka (ADB).
 

Tak jako se rozrůstá počet obyvatel Asie i její ekonomická síla, přibývá dopravních prostředků, což ovšem vede ke zvýšení úmrtnosti nebo častějšímu výskytu nemocí. "Vysoká produktivita práce a zvyšující se životní úroveň, může mít také negativní dopad," varuje ADB. Existuje mnoho případů, kdy kvalita ovzduší v asijských velkoměstech ani zdaleka nedosahuje úrovní požadovaných Světovou zdravotnickou organizací. Na zhoršenou kvalitu životního prostředí doplácejí jak samotní občané, tak průmysl i místní vlády. Podle ADB vzrostly výdaje na zdravotnictví z 392 milionů amerických dolarů na neuvěřitelných 2,16 miliardy za rok. V Indonésii a Thajsku tvoří finance uvolněné na zdraví obyvatel kolem dvou procent HDP.

Ve většině asijských měst jsou hlavním zdrojem znečištění motorová vozidla. Podle ADB je tento problém způsoben nedostatkem kvalitní veřejné dopravy, ostatně Asie je známá jako oblast největší koncentrace dvou či tříkolových vozidel a největšího počtu majitelů motocyklů. V mnoha městech jednostopá vozidla představují 50 - 90 % veškeré dopravy.

"Jasnou prioritou musí být modernizace a zavedení kontroly emisí nebezpečných látek u malých dopravních prostředků, chtějí-li se asijská města dočkat zdravého vzduchu," říká ADB. Pro zvýšení kvality ovzduší radí odborníci ADB zavést "kombinovanou strategii", zlepšit pravidla veřejné dopravy a prosazovat používání kvalitních pohonných látek. "Co se týče zlepšení kvality pohonných látek, nejde jen o tradiční pohonné látky, ale státní správa by měla brát v úvahu i alternativní pohonné hmoty, jako jsou zemní plyn nebo LPG."

Asijská rozvojová banka vyzvala ve zprávě vlády jednotlivých zemí, aby se nebály přísných emisních limitů u dopravních prostředků a prosazovaly je pomocí zvýšených poplatků z motorových vozidel.

Podle článku The Straits Times 13. 06. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist