https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tisice-chudych-v-dilli-dostanou-dychaci-rousky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tisíce chudých v Dillí dostanou dýchací roušky

13.11.2018 00:13 (ČTK)
Podle údajů WHO je Dillí v současné době šestým nejvíce znečištěným městem na světě. / Ilustrační foto
Podle údajů WHO je Dillí v současné době šestým nejvíce znečištěným městem na světě. / Ilustrační foto
Tisíce chudých v indickém hlavním městě Dillí dostanou zdarma bavlněné dýchací roušky, které je mají chránit před nadměrně znečištěným ovzduším. Informovaly o tom včera úřady v Dillí, které citovala agentura AFP. Podle expertů je ale tato ochrana nedostatečná.
 

Každou zimu se indická metropole s 20 miliony obyvatel zahalí do hustého smogu, který značně ohrožuje zdraví lidí. Chudí obyvatelé a lidé bez střechy nad hlavou jsou nejvíce vystaveni toxické směsi tvořené výfukovými zplodinami, prachem ze staveb, spalováním odpadků a průmyslovými i zemědělskými emisemi.

Podle Bipina Raie, zástupce vlády v Dillí, bude rodinám žijícím na ulici, nemocným a dětem rozdáno zdarma 10.000 ochranných roušek. Odborníci ale varují, že tyto masky nechrání před jemnými prachovými částicemi, které mohou proniknout do krevního oběhu a plic, a zvýšit riziko kardiovaskulárních chorob a rakoviny plic.

Světová zdravotnická organizace považuje za bezpečnou hustotu PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru) 100 mikrogramů na metr krychlový - to se ale týká pouze rozmezí několika hodin. Bezpečná průměrná roční hustota PM 2,5 je deset mikrogramů na metr krychlový.

Včera dopoledne podle měření kvality ovzduší, které v Dillí provádí americké velvyslanectví, dosáhla úroveň znečištění jemnými prachovými částicemi 378 mikrogramů na metr krychlový. Podle údajů WHO je Dillí v současné době šestým nejvíce znečištěným městem na světě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist