https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tisice-lidi-zamirily-k-moravskoslezskym-prehradam-ve-sprave-povodi-odry
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tisíce lidí zamířily k moravskoslezským přehradám ve správě Povodí Odry

26.3.2023 00:29 | KRUŽBERK (ČTK)
Vodní dílo Kružberk, je na řece Moravici, která patří k pěti hlavním tokům v české části Povodí Odry odvádějícím vodu ze severní Moravy a Slezska do Baltského moře.
Vodní dílo Kružberk, je na řece Moravici, která patří k pěti hlavním tokům v české části Povodí Odry odvádějícím vodu ze severní Moravy a Slezska do Baltského moře.
Foto | Jaki96 / Wikimedia Commons
Tisíce lidí včera zamířily k moravskoslezským přehradám ve správě Povodí Odry. Využili dne otevřených dveří u příležitosti Světového dne vody. Akci vodohospodáři zorganizovali po třech letech, kdy se kvůli epidemii koronaviru nekonala. Zájemci si mohli prohlédnout technologické vybavení i vnitřní prostory hrází - chodby a štoly na přehradách Slezská Harta, Kružberk na Bruntálsku a Šance na Frýdecko-Místecku. ČTK to řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.
 

"Celkem si dnes přehrady Slezská Harta, Kružberk a Šance prohlédlo 6860 lidí. Nejvíce jich dorazilo na Bruntálsko. Tamní vodní díla si prohlédlo zhruba 5300 osob. Z toho 2800 návštěvníků se zajímalo o Kružberk. Okolo 1500 návštěvníků pak přišlo k přehradě Šance na Frýdecko-Místecku," uvedla.

Povodí Odry je správcem vodních toků a vodních děl v povodí řeky na území Moravskoslezského a částečně i Olomouckého kraje. Zavřené musely zůstat přehrady Žermanice a Morávka z důvodů rekonstrukčních a údržbových prací. Vedle tří přehrad lidé mohli navštívit rovněž vodohospodářský dispečink a vodohospodářské laboratoře ve Varenské ulici v Ostravě. Při posledním dni otevřených dveří přehrady v roce 2019 navštívilo zhruba 12 000 lidí.

"Zájem byl tentokrát obrovský," řekla Vlčková. Dodala, že podle původních plánů prohlídky měly začít v 09:00. První zájemci ale k přehradám začali přicházet už před 08:00. "I proto jsme na přehradě Šance prohlídky zahájili o hodinu dříve. Podobné to bylo i u dalších přehrad," doplnila Vlčková.

Hrázný přehrady Kružberk Petr Zich ČTK řekl, že okolo 08:00 čekalo na hrázi asi 200 lidí, takže se jim přehrada otevřela také dřív, než původně měla. "Nechtěli jsme je nechat čekat. Takový zájem jsme tady ještě nezažili. Jen za první hodinu jsme provedli přes 1000 lidí," řekl hrázný. Dodal, že lidé mohli navštívit například strojovnu a projít útrobami hráze.

Vodní dílo Kružberk, je na řece Moravici, která patří k pěti hlavním tokům v české části Povodí Odry odvádějícím vodu ze severní Moravy a Slezska do Baltského moře. Hráz betonové přehrady je od základové spáry vysoká zhruba 40 metrů. Celkový objem nádrže je 35,56 milionu metrů krychlových vody, zatopená plocha nádrže představuje 286 hektarů. Mezi hlavní účely nádrže patří dodávka vody pro úpravnu v Podhradí, kde se voda upravuje na pitnou. Nádrž zajišťuje také minimální průtoky v řece Moravici, nebo naopak snižuje povodňové průtoky pod Kružberkem. Patří spolu s nádržemi Šance a Morávka k hlavním zdrojům pitné vody v Moravskoslezském kraji.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist