https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/toyota-planuje-postavit-v-japonsku-prototyp-mesta-budoucnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Toyota plánuje postavit v Japonsku prototyp města budoucnosti Video

9.1.2020 00:20 | LAS VEGAS (ČTK)
Japonská automobilka Toyota Motor plánuje postavit v Japonsku prototyp města budoucnosti.
Japonská automobilka Toyota Motor plánuje postavit v Japonsku prototyp města budoucnosti.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Japonská automobilka Toyota Motor plánuje postavit v Japonsku prototyp města budoucnosti. To bude získávat energii z vodíkových článků a bude fungovat jako laboratoř pro autonomní vozy, chytré domy, umělou inteligenci a další technologie. Obyvateli mají být převážně zaměstnanci a průmysloví partneři. Toyota plán představila na veletrhu spotřební elektroniky (CES) v Las Vegas.
 
Prototyp města budoucnosti.
Prototyp města budoucnosti.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Město se bude nacházet na úpatí hory Fudži na místě továrny automobilky, která se má koncem letošního roku zavřít. Firma pro svůj projekt zvolila název Tkané město, což odkazuje na počátky Toyoty jako výrobce tkalcovských strojů. Bude se rozkládat na rozloze 71 hektarů a v počátku má mít 2000 obyvatel.

Základní kámen chce automobilka položit začátkem příštího roku, řekl na tiskové konferenci prezident Akio Tojoda. Předpokládané náklady na výstavbu města automobilka neuvedla, poznamenala agentura Reuters.

Podle plánu se na ulicích města bude jezdit pouze plně autonomními vozy bez emisí. Obyvatelům budou v domácnostech pomáhat při každodenním životě domácí roboti a jejich zdravotní stav budou sledovat systémy umělé inteligence založené na senzorech, uvedla agentura Kjódó.

Na návrhu experimentálního města Toyota spolupracovala s dánským architektem Bjarkem Ingelsem. Ten se mimo jiné podílel na projektu nové budovy číslo dvě Světového obchodního centra (Two World Trade Center) v New Yorku nebo projektu kancelářských budov společnosti Google v Silicon Valley a v Londýně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VN

Vilém N

9.1.2020 06:42
Vždy mě překvapí, u takovýchto studií, jakým způsobem dekorace zakryjí podstatu věci. Všude samé lampióny, popínavé rostliny, vertikální zahrady a vzrostlé stromy. Mezi tím štastní lidé a hrající si děti. Například i u vizualizací přestaveb v Praze. Proč to neukážou tak, jak to bude v reálu? Betonová džungle s několika zakrslými keři a uschlou travnatou fasádou :-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist