https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tripolis-kvuli-utoku-na-pristav-musel-evakuovat-tisice-velbloudu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tripolis kvůli útoku na přístav musel evakuovat tisíce velbloudů Video

26.2.2020 00:11 (ČTK)
Libyjské úřady musely kvůli útoku na přístav v metropoli Tripolis evakuovat nejen lodě, ale i 3000 velbloudů, které v Austrálii koupil libyjský obchodník. / Ilustrační foto
Libyjské úřady musely kvůli útoku na přístav v metropoli Tripolis evakuovat nejen lodě, ale i 3000 velbloudů, které v Austrálii koupil libyjský obchodník. / Ilustrační foto
Libyjské úřady musely kvůli útoku na přístav v metropoli Tripolis evakuovat nejen lodě, ale i 3000 velbloudů, které v Austrálii koupil libyjský obchodník. Početná stáda zvířat při hledání vody a potravy v suchem a rozsáhlými požáry postižené Austrálii představují hrozbu pro obyvatele a tamní vláda je proto levně prodává, napsala agentura Reuters.
 

Na tripoliský přístav kontrolovaný mezinárodně uznávanou libyjskou vládou minulý týden zaútočily jednotky polního maršála Chalífy Haftara, který ovládá východ země a s tripoliským kabinetem soupeří o moc. Tripoliské úřady kvůli tomu evakuovaly z přístavu všechny lodě, včetně tankerů.

Z přístavu se navíc museli po svých vydat i velbloudi, které čekala zhruba 45 kilometrů dlouhá cesta k majiteli do města Závíja. Během dlouhého pochodu se ztratilo 125 zvířat, které na předměstí Tripolisu ukradli členové ozbrojené skupiny. Policie kvůli několikatisícovému stádu musela dočasně uzavřít některé cesty.

Velbloudy, jejichž maso je v Libyi oblíbenou pochoutkou, by za normálních okolností k obchodníkovi převezly nákladní vozy, nicméně nedostatek paliva ve válkou zasažené zemi tuto možnost vyloučil.

Pohled na nekonečný zástup velbloudů pobavil některé místní. Posmívali se vládě, že kvůli nedostatku paliva dovezla do země velbloudy jako náhradu za motorizovanou dopravu.

Austrálii, která je zemí s největší populací divokých velbloudů na světě, přítomnost těchto sudokopytníků působí problémy. Zvířata původně na kontinentu nežila, dostala se tam až společně s osadníky v 19. století. V suchém podnebí vnitrozemské Austrálie se velbloudi bez přirozeného nepřítele rychle rozmnožili a dnes jsou považováni za škůdce, kteří ničí původní flóru a faunu.

Během vlny sucha v uplynulých měsících velbloudi v Austrálii při hledání vody ničili pozemky i domy, další kvůli žízni hynuli a jejich mršiny znečišťovaly cenné vodní zdroje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist